L'Oficina del Cadastre ha començat a notificar als afectats el procediment de regularització cadastral

Dilluns, 14 de novembre de 2016 a les 12:45

Fa uns mesos, en molts pobles de la comarca, entre ells Sant Julià de Vilatorta, l'Oficina del Cadastre va iniciar un procediment de regularització cadastral. Una empresa contractada pel Cadastre va efectuar inspeccions als immobles de tot el municipi. Aquests dies, el Ministeri està notificant als propietaris afectats l'increment de valor cadastral que ha sofert el seu immoble. És important que si no s'està d'acord amb el dictamen del Cadastre es presentin al·legacions.

De cada finca, l'Oficina del Cadastre n'ha anotat les reformes, els increments de sól edificat, construccions auxiliars o piscines que no constessin a la base de dades del cadastre.

L'Oficina del Cadastre, que depèn del Ministeri d'Hisenda, recorda que per llei els propietaris han d'inscriure a la base de dades del Cadastre tota reforma que facin al seu immoble que suposi un increment del valor cadastral. Com que habitualment els propietaris no fan aquestes comunicacions, periòdicament fa regularitzacions cadastrals que consisteixen en fer inspeccions per detectar les construccions o les reformes que no han estat declarades. En cas que a una construcció se li observi un increment del valor cadastral, l'Oficina li aplica una taxa de 60 € en concepte d'haver hagut de regularitzar d'ofici el valor d'aquell immoble.

El valor cadastral té efectes sobre diferents impostos. El més conegut, l'Impost de béns immobles (IBI) que cada any cobra l'Organisme de Gestió Tributària (ORGT) i que suposa un ingrés per l'ajuntament del municipi on està ubicada la construcció. Quan el Ministeri d'Hisenda comunica a l'ORGT l'augment de valor cadastral d'un immoble, l'ORGT cobra la diferència entre l'anterior valor cadastral i l'actual pels últims quatre anys, sempre i quan l'augment de valor sigui causat per construccions d'una antiguitat superior a quatre anys. Per tant, en aquests casos, cal tenir en compte que el rebut de l'IBI de l'any 2017 inclourà la regularització del valor pels anys 2016, 2015, 2014 i 2013.

Darrera actualització: 17.11.2016 | 12:58