Convocada la Beca de recerca Josep Romeu Edició 2017-2018

Dimarts, 28 de febrer de 2017 a les 12:25

L’Ajuntament de Sant Julià de Vilatorta convoca la III Beca de recerca Josep Romeu -edició 2017/2018- destinada a finançar els projectes d’investigació inèdits, realitzats en llengua catalana, referits a Sant Julià de Vilatorta i Vilalleons. La Beca consisteix en una dotació econòmica de 2.500€ per finançar el projecte presentat. El termini de presentació de sol·licituds finalitza el dia 21 d’abril de 2017.

Tot i que la temàtica és lliure, en aquesta tercera convocatòria es proposen els següents temes específics: 

- La indústria i tradició terrissaire de Sant Julià de Vilatorta. 

- Els noms del poble. Microtoponímia de Sant Julià de Vilatorta i Vilalleons. 

La Beca consisteix en una dotació econòmica de 2.500€ per finançar el projecte presentat. L’atorgament de la beca es farà atenent els següents criteris de valoració: 

- Treball sobre un dels temes específics proposats (8 punts) 

- Treball sobre un tema no proposat específicament (1 punt) 

-Treball sobre un tema no proposat específicament però que es consideri original (3 punts) 

- Consideració que el tema tingui escasses referències bibliogràfiques i d’investigació existents (5 punts) 

- Consideració que l’objecte de la investigació es trobi en situació de risc d’extinció (5 punts) 

- Adequació del currículum del/de la sol·licitant de la Beca a l’àmbit de la matèria del projecte (4 punts)

 - Coneixement per part del sol·licitant sobre el territori, costums i haver realitzat treballs referents a Sant Julià de Vilatorta (4 punts) 

- Aplicació del mètode científic en la redacció del projecte (3 punts) 

- Exhaustivitat i extensió del projecte que es presenta (6 punts) 

El termini de presentació de sol·licituds finalitza el dia 21 d’abril de 2017. 

La resolució del concurs anirà a càrrec d’un jurat nomenat per l’Ajuntament de Sant Julià de Vilatorta i estarà format per persones vinculades als àmbits descrits. 

A criteri del Jurat es podrà establir un accèssit. 

L’acte de proclamació del veredicte i lliurament de la beca es farà en el transcurs de la IX edició de la Fira del Tupí (dies 27 i 28 de maig de 2017). 

Atorgada la Beca es designarà un tutor perquè supervisi l’estat d’execució treball seleccionat. En el termini màxim d’1 any a partir de la data de la notificació de l’atorgament de la beca, el beneficiari presentarà a l’Ajuntament un informe detallat sobre l’estat de la recerca. El termini per a la realització del projecte guanyador és de 2 anys, aquest termini és prorrogable fins a 6 mesos més, a criteri del jurat. 

L’Ajuntament pot revocar la beca atorgada per raó d’incompliment de qualsevol de les obligacions que corresponen a la persona beneficiària. A conseqüència de la revocació o renúncia de la mateixa, s’haurà de reintegrar l’import percebut en concepte de pagament anticipat. 

La Beca de recerca de Sant Julià de Vilatorta és de caràcter biennal i va ser convocada per primera vegada l’any 2012. En la primera edició (2012-2013) el guanyador va ser Francesc Farrés pel projecte “Sant Llorenç del Munt, catàleg arqueològic”. 

En la segona convocatòria (2014-2015) la Beca passa a denominar-se Beca de recerca Josep Romeu en memòria de qui va ser mestre i director de l’escola pública Bellpuig de Sant Julià de Vilatorta entre el 1986 i el 1997. Romeu va ser escriptor, polític i activista cultural impulsor de l’Observatori de la Llengua Catalana i director de la Fundació Drets Col·lectius dels Pobles i del CIEMEN (Centre Internacional Escarré per a les Minories Ètniques i Nacionals). Entre d’altres obres Josep Romeu va ser autor del llibre “Història de Sant Julià de Vilatorta” editat l’any 1992. 

La guanyadora de la segona edició va ser Montse Piqué per la proposta “L’estiueig a Sant Julià de Vilatorta 1880-1950. També s’atorgà un accèssit a la proposta “Aquí, Ràdio Sant Julià de Vilatorta” presentada per Carles Fiter, Meritxell Vilamala i Amy Von Arend. 

La tercera edició de la Beca es va declarar deserta i es va proposar un accèssit a una proposta que no feia referència als temes específics i que el seu autor hi va renunciar posteriorment.

Darrera actualització: 02.03.2017 | 12:19