Sant Julià de Vilatorta viu la 9a edició de la Fira del Tupí

Dilluns, 29 de maig de 2017 a les 09:20

El passat cap de setmana Sant Julià de Vilatorta s’ha convertit, una vegada més, en el bressol de la ceràmica. El bon temps ha acompanyat la 9a edició de la Fira de Ceràmica “El Tupí” que ha ampliat oferta respecte a la passada edició. Pel que fa al programa de les activitats complementàries, l’ampli ventall de possibilitats per escollir, permet a la Fira consolidar-se com una festa pensada perquè el públic familiar en gaudeixi al màxim.

L’actor David Olivares (conegut per interpretar Felip Puig o Tomàs Molina al Polònia) va donar el tret de sortida dissabte al migdia amb la tradicional trencada del Tupí. L’alcalde de la població, Joan Carles Rodríguez, va inagurar la fira, juntament amb el conseller d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya, Jordi Baiget, i el diputat delegat de Comerç de la Diputació de Barcelona, Isaac Albert.

47 expositors de diferents procedències
La nova edició ha comptat amb la participació de 47 expositors, tots ells artesans de la terrissa i de la ceràmica, 12 dels quals eren nous ceramistes. A les parades es van poder veure una gran varietat de peces: des de la terrissa utilitària, fins a la decorativa i la joieria ceràmica, sempre amb productes de qualitat, molts d’ells diferents als que havien pogut trobar els visitants en la darrera edició i que contribueixen al prestigi i a la qualitat artística de la Fira del Tupí.
Els terrissaries i ceramistes procedien de Catalunya, Polònia, Benicarló, Pereruela (Zamora), Cespedosa de Tormes (Salamanca), França i Itàlia. En aquesta edició, el terrisser convidat va ser Josep Papaseit, de Miravet, que va mostrar la típica terrissa de Miravet i també va oferir una conferència mostrant fotos antigues de la història de la seva família de tradició terrissera.

Valoració positiva del canvi de recorregut de la fira
Tant el públic assistent com els expositors han valorat molt positivament el canvi de recorregut de la Fira, que es va ubicar resseguint tot el nucli antic de Sant Julià. El nou facilitava passejar per la fira en un itinerari circular, descobrint emplaçaments del poble que en els anteriors recorreguts quedaven més aïllats.
L’obertura del terrat de ca L’Anglada, a la plaça Major, també va permetre al públic poder gaudir d’unes magnífiques vistes del municipi i els seus voltants.

La 6a edició de L’ I + T, concurs “Memorial Joan Capdevila”, és una de les activitats que més interès ha despertat en totes les edicions. En aquesta edició es va repetir el mateix format que l’any passat, el projecte Innovació més Tradició (I+T), estava dedicat en aquesta ocasió a l’àmbit de les rajoles. Els guanyadors d’aquesta edició Nuria Nofrarias, ceramista i Antoni Fonseca, arquitecte, ens van presentar l’obra: “Beamlines” que van realitzar de forma conjunta i interdisciplinària. Es tracta d'una singular proposta de rajoles fotoluminiscents. Ofici i creativitat es van fusionar per crear unes formes noves. L’exposició del procés d’elaboració -esbossos, fotografies, filmació etc.- i el resultat de les peces finals va tenir lloc el dissabte dia 27 a partir de les 12 del migdia a l’Aula de Cultura. En aquest mateix acte es va fer el lliurament de la dotació econòmica. Amb el projecte I + T la Fira del Tupí pretén reinventar la ceràmica tradicional, activar el valor artesanal i potenciar-ne el rendiment a fi de consolidar la contemporaneïtat i vetllar pels interessos dels artesans. Això queda palès en el programa d’aquesta edició. En resum es tracta d’escollir un o més utensilis d’us domèstic i redissenyar-los, tenint cura en tot moment a no perdre la idiosincràsia de la terrisseria tot dotant-li actualitat i contemporaneïtat. La intenció final d’aquest projecte és la de preservar el llegat que hem heretat i fer-lo present entre nosaltres tot recuperant l’ús pel qual va ser creat. El Projecte I+T Innovació més Tradició de la terrissa, neix de la necessitat de promoure l’ofici de terrisser tot creant formes noves que s'adaptin a l’actualitat. La Fira del Tupí vol ser l’espai de transformació d’aquest ofici, on artista, artesà i dissenyador trobin la possibilitat de manifestar-se artísticament i puguin oferir al visitant i espectador de la fira la feina realitzada.

Darrera actualització: 30.05.2017 | 08:52