La sardana, candidatura a la UNESCO

Dissabte, 19 d'agost de 2017 a les 09:16

L'Ajuntament de Sant Julià de Vilatorta col·labora amb la Confederació Sardanista de Catalunya per impulsar la candidatura de la sardana com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat, qualificació reconeguda per la UNESCO.

La Confederació Sardanista de Catalunya ha iniciat un procés de microfinançament popular a través de Verkami (http://vkm.is/sardana) amb l'objectiu de plantejar i gestionar la candidatura de la sardana com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat, qualificació reconeguda per la UNESCO. 

A la crida que ha fet el president de la Confederació Sardanista, Joaquim Rucabado, tot declarant que la sardana és un sentiment, s'hi ha sumat figures conegudes del món de la cultura, com el grup musical Els Amics de les Arts. Aconseguint que sigui declarada Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat, la sardana no només serà reconeguda internacionalment, sinó que també la salvaguardarem per les properes generacions. Les aportacions van des dels 10 € fins als 1.000 €, amb diversos trams d'ajuda econòmica. Les recompenses són acumulatives i poden ser des d'aparèixer com a col·laboradors a la Guia Sardanista 2018 o rebre el disc editat expressament titulat La sardana, camí de la UNESCO, fins a poder assistir a l'assaig general de la Final-Concert del concurs La Sardana de l'Any o rebre una sardana nova dedicada. L'import inicial que es vol recaptar és de 6.000 €. 

La previsió és gastar un total de 40.000€ repartits en tres o quatre anys que serviran per comptar amb els recursos humans professionals i els materials necessaris per garantir la màxima eficàcia en les diverses etapes del procés. 

La importància del valor simbòlic, identitari, cultural i social que té la sardana és un atractiu per a moltes institucions i empreses per sumar-se a aquesta candidatura per aconseguir el reconeixement per la UNESCO, però també cal la implicació del sardanisme de base. 

Per impulsar la candidatura s'ha creat un logotip específic per fomentar i impulsar la candidatura per inserir-lo a qualsevol tipus de comunicació sardanista que es faci per tal de difondre el projecte, però també com a prova de la implicació i vinculació del món sardanista per aconseguir aquesta fita. 

El disc La sardana, camí de la UNESCO s'edita expressament per a aquesta compensació i inclou una tria de 10 composicions singulars, totes elles gravades en directe a les diverses Final-Concert del concurs La Sardana de l'Any celebrades des del 2004. 

Es podrà estar al dia del procés a través de l'etiqueta #sardanaunesco i a través del Facebook de l'entitat (https://www.facebook.com/conf.sardanista), el Twitter de la Confederació Sardanista de Catalunya (https://twitter.com/conf_sardanista), l'Instragram (https://www.instagram.com/conf.sardanista/) i la web (https://portalsardanista.cat/).

Darrera actualització: 22.08.2017 | 09:17