Resum de la V Jornades de l'Aeròdrom Vilatorta

Diumenge, 17 de juny de 2018 a les 10:22

Les V Jornades de l’Aeròdrom de Vilatorta arrencaven l’1 de juny a l’Arxiu Comarcal d’Osona, allargant-se fins al 15 de juny a Sant Julià de Vilatorta, desprès de visitar els tres municipis que durant aquestes cinc edicions han format part d’aquest projecte.

Les jornades d’enguany han presentat diverses novetats, la primera de les quals va ser un acte d’inauguració i presentació a l’Arxiu Comarcal d’Osona. Un espai que es va poder utilitzar gràcies a la col•laboració del Consell Comarcal, amb l’objectiu de donar més rellevància a l’acte que va comptar amb la participació del director de Memorial Democràtic, Plàcid García-Planas. L’acte inaugural també va comptar amb representants dels ajuntaments de Sant Julià de Vilatorta, Calldetenes i Santa Eugènia de Berga. L’esdeveniment el va completar Miquel Erra, autor del llibre Els camps d’Aviació a Osona amb la presentació d’un recull de fotografies inèdites de la Aeròdrom de Vic.
La inauguració va donar pas a una visita guiada a l’aeròdrom que va tenir lloc el dissabte al matí amb la plaça de l’ajuntament de Calldetenes com a punt de partida i amb el guiatge de Miquel Erra, un dels principals impulsors de la recuperació de l’Aeròdrom Vilatorta.
El mateix dissabte a la tarda, l’activitat es va traslladar a Santa Eugènia de Berga on el públic va poder gaudir de la presentació del llibre “El Infierno y sus puertas”, una obra de Pepe Sedano que s’ha convertit en un text de referència pel què fa a la investigació de l’Holocaust.
Diumenge els actes van continuar a Calldetenes on David Garcia Algilada i Aleix Guàrdia, del Grup de Recerca dels Aeròdroms Gironins, van presentar els resultats del seu estudi al voltant dels aeròdroms republicans de Girona.
La V edició de les Jornades de l’Aeròdrom va acabar divendres 15 de juny a Sant Julià de Vilatorta, amb la conferència de Jordi Siracusa, autor del llibre “Pingüinos en Paris, bajo dos tricolores” que recull la història dels soldats republicans de La Nueve que el 1944 van alliberar París de la ocupació alemanya en el transcurs de la II Guerra Mundial. La memòria dels soldats republicans implicats en la Segona Guerra Mundial, va servir com a cloenda d’una nova edició de les jornades de la Aeròdrom de Vilatorta que, una vegada més, van tenir una bona acollida entre el públic més interessat en la recuperació de la nostra història recent. 

Des de Meteovilatorta, entitat impulsora d’aquest projecte, volen agrair la implicació dels tres ajuntaments i de tots els voluntaris i col•laboradors que han fet possible aquestes cinc edicions.

Darrera actualització: 21.06.2018 | 17:55