Sant Julià espera tenir acabades les obres del nucli antic el juliol de 2015

Dimecres, 6 d'agost de 2014 a les 11:05

L’Ajuntament de Sant Julià de Vilatorta té previst començar per l’octubre les obres de reforma del nucli antic. I tenir-les acabades el juliol de 2015. L'obra suposarà un canvi d'imatge molt important pel nucli històric de Sant Julià de Vilatorta.

Les obres tenen un termini d'execució de 9 mesos, durant els quals es volen minimitzar les molèsties que l'obra suposarà per la circulació dels veïns o per l’accés als locals comercials.

El projecte contempla refer totalment els carrers Rector Roca, del pont, del campanar, el carrer Montseny entre Rector Roca i carrer Jesús, i la plaça Major. Els carrers seran de prioritat invertida, fets i pensats per als vianants, amb eliminació de les barreres arquitectòniques que presenten en l’actualitat. A més el projecte procura integrar-se completament al nucli històric, sense grans floritures, d’una manera sòbria però ben pensada. I és molt respectuós amb els elements més idiosincràtics del conjunt, com l’absis de l’església, el pedrís de la plaça Major o cases com Can Valls. El canvi més espectacular segurament tindrà lloc a la plaça Major. S’aprofita el projecte per replantejar l’espai públic de la plaça: s’eixampla el pas actual entre la plaça i el carrer Jesús –amb un racó bonic al costat de Can Marçal. També s’eixamplarà el call davant Can Tomàs de plaça, ja que en aquesta zona es rebaixarà el nivell del jardí de Ca l’Anglada, actualment més elevat, fins al nivell actual de la plaça. Això és gràcies a un projecte complementari que preveu retirar tot el mur del jardí de l’edifici públic de Ca l’Anglada, que serà totalment accessible, amb unes escales que el comunicaran amb aquest call. D'aquesta manera es pretén crear un espai romàntic, amb vegetació, on s’ubicarà la font actual de la plaça Major, que segurament tindrà més sentit en aquest emplaçament que no pas al mig de la plaça, com fins ara.

A més a més la plaça, tal com van suggerir els veïns en la reunió de preparació del projecte el juliol de 2013, tindrà elements de vegetació: es preveu la instal•lació d’unes jardineres a redós de les façanes, a nivell del ferm, que podran acollir la vegetació que ells desitgin.

I en la línia d’un projecte que vol arrelar-se en els antecedents històrics del nostre poble, s’instal•laran uns indicadors en els punts on, segons els estudis de l’historiador Carles Puigferrat, es creu que existien els tres portals per accedir a l’antiga sagrera fortificada: a Can Sagal, just on s’uneix el carrer del Pont amb el carrer Núria; a la rectoria vella, just a la sortida del carrer del Pont a la plaça Major; i entre Can Badosa i el desaparegut Can Xicolau, a la cruïlla de Rector Roca amb carrer Montseny.

El projecte també contempla la renovació completa dels serveis d’aquests carrers: es deixarà una previsió per la instal•lació de fibra òptica, tot el clavegueram es farà nou i les conduccions es separaran entre aigües residuals i aigües pluvials. La instal•lació de l'aigua i el gas es farà nova i es soterrarà la major part de l'enllumenat públic i tot el cablejat telefònic. A causa de l’exigent normativa no es podran soterrar els trenats de baixa tensió però sí els que travessen els carrers i per tant no es veurà cablejat aeri en aquest sector, fet que ajudarà a salvaguardar l'estampa típica de Sant Julià de Vilatorta: el campanar amb l'absis al darrera.

 

S’aplicarà un règim de contribucions especials

Tal com ja va anunciar l’equip de govern el juliol de 2013, s’aplicaran contribucions especials per completar el finançament d’aquesta obra, tenint en compte la important millora que el projecte significarà per tot el nucli històric. Concretament, s’imputaran a les finques afectades pel projecte 50.711,72 €, fet que suposa una mitjana d’uns 1.000 € per finca. En la primera liquidació provisional, es calcula que la contribució més elevada no arribarà a 3.000 €. Durant la reunió l’alcalde explicà les facilitats de pagament que s’aplicarien i que encara que el cost de l’obra s’incrementés, no es preveu incrementar l’aportació dels veïns.

Darrera actualització: 07.08.2014 | 12:17