Comencen els treballs de canvi de l'enlllumenat a tecnologia LED

Dijous, 4 d'agost de 2022 a les 11:00

L'Ajuntament de Sant Julià de Vilatorta ha aprovat el canvi massiu a tecnologia LED dels 1.534 punts de llum públic de Sant Julià i Vilalleons.

L’actuació tindrà un cost de 388.553,70 euros i l’Ajuntament ha sol·licitat subvencions per aquesta actuació a diferents programes. A hores d’ara hi ha garantida una subvenció del 50% (192.000 euros, provinents de l’Institut per la Diversificació i Estalvi de l’Energia del Ministeri de Transició Ecològica) i en els propers dies s’espera la confirmació d’una altra subvenció del Pla Renovables 2030 de la Diputació de Barcelona que pugui arribar fins al 90 %, la qual cosa permetria assegurar una rapidíssima amortització de la inversió.

Aquest canvi massiu s’havia previst inicialment en dues fases. La primera ja ha començat aquesta primera setmana d'agost i s’allargarà fins entrat el mes de setembre. La segona es farà el primer trimestre de l’any 2023. Ara bé, de confirmar-se les subvencions s’intentarà ajuntar les dues fases de manera que es pugui acabar tota l’actuació abans del previst, perquè amb l’increment tant gran del cost de l’energia, avançar uns mesos l’actuació ha de suposar un estalvi directe per l’Ajuntament.

En la primera fase hi ha previst canviar uns 600 punts de llum dels sectors de les Pedreres, les Roques, Pleuna, Font d’en Titus, Font d’en Pep i una part de l’Albereda i del centre eixample. En la segona fase es completarà el canvi de la resta d’enllumenat.

La majoria de punts de llum actual són de vapor de sodi, d’una potència de 150 w. Seran substituïts per equips LED d’última tecnologia, amb una potència de 30, 50 i 70 w. Aquest canvi suposarà una reducció dràstica de potència i els nous llums seran programats perquè en les hores nocturnes amb menys trànsit per les vies públiques redueixin automàticament la seva potència en un 30%, la qual cosa augmenta encara més l’estalvi global. Aquest canvi no afectarà la tipologia ni la situació de les columnes i les lluminàries tindran un aspecte similar a l’actual, malgrat la seva actualització tecnològica. 

Aquesta actuació s’emmarca dins el Pla d’Acció d’Energia Sostenible de l’Ajuntament i ha de servir per arribar a l’objectiu de reduir en un 50% les emissions de CO2 al nostre municipi, l’any 2030. La substitució de lluminàries contribuirà a mitigar els efectes del canvi climàtic i suposarà una reducció d’emissió de CO2 anual de 140,88 tones i un estalvi de consum elèctric de 438.890 kwh l’any.

 

Darrera actualització: 04.08.2022 | 13:47

Imatges