L'Ajuntament respon a la JEZ: "Tots els pobles tenen dret a l'autodeterminació"

Dijous, 11 de febrer de 2021 a les 09:00

L'Ajuntament de Sant Julià de Vilatorta ha rebut un requeriment de la Junta Electoral de Zona (JEZ) de Vic. A causa de la denúncia de l'entitat "Impulso ciudadano", com tants altres Ajuntaments, s'ha vist obligat a retirar la pancarta de "Llibertat presos polítics. Us volem a casa" mentre duri la campanya per les eleccions al Parlament d'aquest diumenge 14 de febrer. L'equip de govern mostra la seva indignació per aquest requeriment, que ja és habitual en època electoral. I ha acordat una resposta, amb una nova pancarta: "Tots els pobles tenen dret a l'autodeterminació".

La pancarta escollida per substituir-la és la de "Tots els pobles tenen dret a l'autodeterminació". Aquesta frase correspon a l'article 1 del Pacte internacional dels drets civils i polítics i també del Pacte internacional dels drets econòmics, socials i culturals. L'alcalde, Joan Carles Rodríguez, ha afirmat que "igualment pot incomplir les resolucions de la Junta Electoral de Zona, no ho sé" però és "absolutament defensable davant la JEZ i davant qualsevol instància judicial" perquè, recorda, "la Constitución Española diu que aquests tractats internacionals són d'aplicació a España, i per tant són una llei vigent. I nosaltres n'hem extret el text de forma literal".

De fet, aquests tractats el Gobierno del Reino de España els hagué d'aprovar l'any 1976 per poder ser reconegut com a una democràcia. El 27 d'abril de 1977 el president del Gobierno, Adolfo Suárez, els hagué de ratificar a Nova York, a la seu de Nacions Unides, davant qui llavors n'era secretari general, Kurt Waldheim.

Joan Carles Rodríguez també ha volgut deixar clar que "ens solidaritzem amb tots els Ajuntaments del nostre país, i amb totes les nostres institucions públiques, que sembla que en època electoral han de "callar" i no poden denunciar que a Catalunya tenim presos i exiliats". I ha dit que l'Ajuntament de Sant Julià de Vilatorta no vol ser paladí de res, ni entrar en una cursa per agafar protagonisme dins de l'independentisme, "només faltaria". El millor camí per l'independentisme no són les fórmules màgiques sinó que les forces independentistes demostrin que "sabem governar, i gestionar el màxim de bé els afers públics amb els recursos que tenim en aquests moments tant complicats, a favor de tota la ciutadania de Catalunya, sense excepcions". "Que cap alcaldia posi en risc el govern d'un Ajuntament per un tema temporal, que es resol fàcilment tornant a posar la pancarta un cop ha passat la campanya electoral".

Tot i això l'alcalde ha cregut que calia fer aquest gest, que ja havia practicat en anteriors conteses electorals. De fet, la mateixa pancarta, idèntica, estigué penjada al balcó de l'Ajuntament anteriorment, juntament amb la de "Llibertat presos polítics". Durant la nit del dissabte 29 al diumenge 1 de març de 2020 un grup de persones encaputxades les van arrancar, van plantar un adhesiu amb la bandera espanyola a l'entrada de l'Ajuntament i van retirar unes plaques del carrer Lluís Companys. L'Ajuntament va presentar la corresponent denúncia davant els mossos d'esquadra per aquests fets que ja va qualificar llavors com a "antidemocràtics". "L'espanyolisme té en el seu si grups organitzats feixistes, que agredeixen el mobiliari públic i van en contra de les decisions dels Ajuntaments, que són l'expressió més directa de la democràcia.", ha dit Joan Carles Rodríguez.

Darrera actualització: 13.02.2021 | 00:16