El 4t Premi de Recerca Guilleries, edició 2022, s'atorga a un estudi sobre refugis climàtics per a la fauna aquàtica

Divendres, 25 de novembre de 2022 a les 09:00

Ja es coneix el guanyador del 4t Premi de Recerca Guilleries, edició 2022, que concedeix la Càtedra interuniversitària de l’Aigua, Natura i Benestar i que compta amb la col·laboració de l’Espai Natural de les Guilleries-Savassona. El projecte d’estudi guardonat ha estat 'Diagnosi de l’estat de conservació de refugis climàtics per a la fauna aquàtica al massís de les Guilleries', de Pau Ortega i Colet, Iago Pérez Novo i Quim Pou-Rovira.

El grup de biòlegs, formats a la UVic-UCC i a la UdG, faran una diagnosi i proposaran actuacions de  conservació dels ecosistemes aquàtics continentals de les Guilleries i la seva fauna associada, amb l’objectiu que serveixin de refugi climàtic d’espècies amenaçades.

Els massissos muntanyosos com el de les Guilleries ofereixen, davant l'escenari de canvi climàtic actual, un refugi per a moltes espècies perquè s’hi mantenen fons de vall frondosos, amb cursos fluvials i altres punts d’aigua amb temperatures relativament més fresques i humides que al seu voltant. Els organismes lligats a masses d’aigua està actualment en regressió i cal actuar per la conservació d’espècies aquàtiques d'elevat interès, com el barb de muntanya (Barbus meridionalis) o l'esparver d’aigua (Oxygastra curtisii).

Al 4t Premi de Recerca Guilleries es van presentar finalment sis candidatures, totes elles amb un interès científic molt destacat, tal com va subratllar el jurat.

El 2019, any de la primera edició del Premi de Recerca Guilleries, el guanyador va ser un estudi sobre la distribució i l’abundància d’espècies de carnívors de les Guilleries. La 2a edició del Premi (2020) fou per a un estudi de la capacitat de càrrega de l’ús recreatiu de rius i rieres de les Guilleries i, l’any passat (3r Premi), el guardó va recaure en un estudi de la flora de les Guilleries orientals, que està a punt d’acabar-se i s’editarà l’any vinent.

El premi d’enguany servirà per seguir potenciant la voluntat de la Càtedra de l’Aigua, Natura i Biodiversitat d’acompanyar el desenvolupament d’un model de gestió territorial sostenible a les Guilleries, i més enllà.

Quatre edicions

El Premi de Recerca Guilleries està impulsat per l’Ajuntament de Sant Hilari Sacalm, la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic - UCC) i la Universitat de Girona (UdG), la Càtedra de l’Aigua, Natura i Benestar i compta amb la col·laboració del Consorci de l’Espai Natural de les Guilleries-Savassona. La iniciativa té l’objectiu principal de promoure la recerca del patrimoni natural de les Guilleries en les temàtiques de l’aigua, el territori i la biodiversitat.

Dotat amb 5.000 euros, el treball científic guanyador s’ha de desenvolupar al llarg de l’any següent al guardó i, posteriorment, s’edita en edició impresa en la col·lecció "Guilleries, Aigua i Territori" de la Càtedra de l’Aigua, Natura i Benestar i Eumo Editorial.

Fins al moment, han aparegut els dos primers projectes guanyadors, que es poden consultar i descarregar també en versió digital en aquest enllaç.

Darrera actualització: 28.11.2022 | 13:47