10 anys de la Fira del Tupí

Dijous, 10 de maig de 2018 a les 09:15

Ja s'acosta Fira del Tupí, la fira de ceràmica i terrissa de Sant Julià de Vilatorta. Com cada any, tafanegeu, admireu i compreu les peces que artesans terrissers i ceramistes mostren a les seves parades. La ceràmica és un art i la terrissa va arrelar a Sant Julià de Vilatorta de ben antic. Des del nostre poble ens agrada contribuir, amb la Fira del Tupí, a fer que la nostra societat reconegui els artesans ceramistes. Aneu sinó a països com França o més enllà i veureu com valoren les peces que elaboren els ceramistes. Ja podeu consultar el programa en en el document adjunt.

Són 10 edicions de la Fira del Tupí, una fira que s’inicià l’any 2009, poc després de la mort de l’últim terrissaire de Sant Julià de Vilatorta: en Joan Capdevila, en Joan de Ca la Llebre. Heus aquí el nostre reconeixement, especialment en aquesta edició. També volem que el monument als terrissers de Catalunya, que vam inaugurar fa dos anys, sigui un homenatge constant i permanent a totes les persones que, de temps immemorial, s’han dedicat a aquest noble ofici.

Per celebrar els 10 anys de Fira hem preparat dos actes especials i emotius que us vull destacar. En primer lloc l’exposició retrospectiva dels projectes I+T (Innovació i Tradició) dels anys 2013 al 2017, juntament amb les peces guanyadores dels Concursos de Ceràmica celebrats des del primer any de la fira fins el 2012. En segon lloc la mostra dedicada a l’obra de terrissa popular de l’últim terrisser de Sant Julià de Vilatorta, en Joan de Ca la Llebre. Aquestes exposicions seran acompanyades de dos audiovisuals un reportatge sobre els 10 anys de la Fira del Tupí i el documental “Absència i presència de l’últim terrisser a Sant Julià de Vilatorta”.

També hem programat espectacles extraordinaris realacionats amb la terrissa i la ceràmica amb companyies de primera línia. Artristras Teatre ens porta “la pluja, l’aigua, la terra i el fang”, un espectacle de carrer i itinerant, adaptar expressament per a l’ocasió que evoca els quatre elements de la matèria -l’aigua, l’aire, la terra i el foc-. “Ikebana of fire”, de la companyia Fanglina, és una acció piroteatral on es barregen la música, l’escena i la ceràmica. “testus” és una proposta musical d’Ernest martínez amb torratxes de terrissa i la intervenció directe del públic. Finalment Jaume Ibars farà ballar i cantar petits i grans amb la proposta “Que comenci la festa”.

Bona Fira a tothom. Us esperem per gaudir de la Fira del Tupí!

Darrera actualització: 10.05.2018 | 09:20