Curiositats del carrer Doctor Sanmartí
Avui continuem la secció del blog sobre curiositats del nostre poble. Us expliquem la història d'un dels carrers que pocs vilatortins emplaçarien amb exactitud sobre el mapa, el carrer del Doctor Sanmartí. I és que la font dedicada a Joan Sanmartí, al passeig Verdaguer, fa que sovint assimilem aquesta via amb la del doctor. Res més lluny de la realitat: el carrer que porta el seu nom està situat exactament 1.100 metres enllà, a la Font d’en Titus. I, pels qui no l’hem conegut, qui va ser el famós doctor Sanmartí? Esperem que ho trobeu interessant i aneu seguint els nostres articles. Bona lectura i fins aviat!
Nascut a Caldes de Montbui el 1915, Joan Sanmartí i Casabayó va arribar a Sant Julià a principis dels anys seixanta, aleshores ja convertit en el “doctor Sanmartí". Fill d’una família de fabricants de pasta, va ser el primer de la nissaga a estudiar medicina i l’exercí, tot just acabats els estudis, a Mediona, a l’Alt Penedès. Aquest municipi, de poc més de 2.000 habitants, va ser casa seva durant quinze anys fins que, cercant proximitat amb la família i una ciutat prou gran perquè els fills hi poguessin estudiar, Sanmartí va decidir escriure el seu nom en un concurs de trasllat. Aleshores la sort el portà fins a Sant Julià de Vilatorta, on va prendre el relleu del doctor Riera.
Amb la perspectiva del temps, gosem dir que fou metge en una època en què els doctors, juntament amb els alcaldes i els rectors, eren forces vives dels pobles. A Sant Julià, qui el va conèixer en destaca un tracte afable i un tarannà obert, atributs que li concediren una aureola de singularitat que despertava el respecte i la confiança dels vilatans. Potser és per aquest motiu que fins i tot acabà sent alcalde entre el 1965 i el 1974.
A escala comarcal, el doctor Sanmartí va coincidir en temps i espai amb una fornada de grans metges, com el doctor Joan Oliveras, de Manlleu; el doctor Grau, de Prats de Lluçanès; o el doctor Bach i el doctor Vilaplana. Fins i tot amb el doctor Antoni Bayés i Vayreda, pare del famosíssim cardiòleg vigatà Antoni Bayés de Luna. Com era habitual a l’època, Sanmartí va compartir amb tots ells fer visites a domicili i, encara sense consultori, també passar-ne a casa, en el seu cas a l’avinguda Jaume Balmes.
A banda de a Sant Julià, Sanmartí també va exercir simultàniament a Calldetenes, a més de ser el metge dels treballadors que van desplaçar-se fins a la comarca d’Osona per construir la presa de Sau. La prova que va deixar petja aquí i allà és que tant Mediona com Sant Julià i Calldetenes li han dedicat un carrer. Al nostre municipi, de fet, l’homenatge és doble, perquè pocs mesos abans que morís -el 1987- també es va inaugurar la font que porta el seu nom al Passeig Verdaguer.
Autora: Meritxell Vilamala
Podeu llegir l'article a la revista Vilatorta, núm. 74