Vilalleons

Vilalleons és un poble i antic municipi d'Osona. L'any 2019 tenia 124 persones empadronades, 19 en el seu nucli i 105 a les masies que l'envolten. Es va fusionar amb Sant Julià de Vilatorta l'any 1946. Des de llavors, l'Ajuntament de Sant Julià de Vilatorta té una especial atenció en les actuacions que s'hi duen a terme, per conservar la idiosincràcia del petit i bonic poble de Vilalleons. Actualment, els seus veïns s'organitzen a través de l'Associació de Veïns de Vilalleons.

De tots els edificis de Vilalleons, el que concentra més interès per les seves característiques artístiques és l’església parroquial, de bells trets romànics. Tot i que l’estructura de la primera edificació s’ha vist modificada pel comunidor aixecat sobre el magnífic absis i la torre-campanar construïda davant la nau al segle XII; per dins, l’església de Santa Maria de Vilalleons constitueix un preciós exemple de les magnituds que assolí l’art romànic català. També destaquen els magnífics retaules barrocs del segle XVII, únics a la comarca d’Osona, que es compenetren a la perfecció amb les primitives parets de pedra vermella.

 Aquests retaules es confeccionaren després del 1654, any en què l’exèrcit francès – en el context de la guerra dels segadors – calà foc a l’església destruint el valuós arxiu parroquial, el retaule, i la talla romànica de la Mare de Déu. Davant d’aquesta adversitat, el poble, enlloc d’abandonar el culte a la Verge, passà a venerar l’indret on la llegenda situava el trobament de la imatge: a Puig-l’agulla, a poc més d’un quilòmetre de Vilalleons, a la falda del Montagut.

Anys més tard, el 1661, paral·lelament a la reconstrucció de l’església parroquial a Vilalleons, es va iniciar la construcció d’una capelleta a Puiglagulla, però l’afluència de gent era tant gran, que de seguida quedà petita, de manera que se’n construí una de nova – consagrada el 1775 – amb una hostatgeria al costat, formant el conjunt arquitectònic conegut actualment com el santuari de Puig-l’agulla.

En aquesta pàgina trobareu tota l'actualitat de Vilalleons.

Blog
Notícies
  • Eleccions Municipals 2023 a Sant Julià de Vilatorta
    01/06/2023
    Resultats de les Eleccions Municipals 2023 a Sant Julià de Vilatorta

    El passat diumenge 28 de maig es van celebrar les eleccions municipals. En total, un 66,7% de l'electoral de Sant Julià de Vilatota i Vilalleos va participar en els comicis, on s'havia d'escollir els 11 regidors/es que conformaran el nou Ajuntament la propera legislatura. Acord per Vilatorta i Vilalleons (AVV-AM) va obtenir 701 vots i 5 regidors; Compromes@s amb Sant Julià i Vilalleons (CM) 635 vots i 5 regidors; La Veu del Poble (VP) 233 vots i 1 regidor i el Partit dels Socialistes de Catalunya, que amb 38 vots no va obtenir cap regidor.

  • 06 Oct 2022 Joana Ullastre

    Joana Ullastre, de Vilalleons, medalla d'or en el campionat d’Europa de Raid Junior i Joves Genets