La UAB distingeix la transparència del web de l’Ajuntament de Sant Julià de Vilatorta que ha obtingut un 96% d’indicadors positius

Dimarts, 11 de maig de 2021 a les 09:45

El dilluns 10 de maig va tenir lloc la cerimònia de lliurament de la setena edició del Segell Infoparticipa a la Sala d'Actes del Rectorat de la Universitat Autònoma de Barcelona. Sant Julià de Vilatorta ha estat distingit un any més amb el 96 % d’indicadors positius de transparència del web corporatiu.

La UAB ha atorgat, en un acte institucional el passat 10 de maig que va ser retransmès pel canal de Youtube de la Universitat, el Segell Infoparticipa a 135 administracions catalanes en reconeixement a la transparència informativa del seus webs. Enguany s'assoleix una millora significativa en els consells comarcals, on es passa de sis a onze institucions distingides.

Un total de 121 ajuntaments, onze consells comarcals i tres diputacions de Catalunya han rebut el Segell Infoparticipa, un guardó atorgat pel grup de recerca Comunicació Sonora, Estratègica i Transparència (ComSET) de la UAB com a reconeixement a la transparència informativa dels webs de les institucions. Milloren els resultats respecte a l'edició anterior, sobretot pel que fa als consells comarcals: dels sis de l'any passat, passen a ser distingits enguany onze d'ells. Els guardons seran lliurats en un acte presencial, amb un aforament restringit, que tindrà lloc el proper 10 de maig, a les 17 h, a la UAB. Hi participaran conseller d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència de la Generalitat, Bernat Solé, i el rector de la UAB, Javier Lafuente. El lliurament serà retransmès pel canal de Youtube de la UAB.

És ja la vuitena vegada que s'avaluen els webs municipals, la sisena onada pel que fa als consells comarcals i la cinquena en el cas de les diputacions. A partir dels 52 indicadors establerts pel ComSET, basats en la Llei de Transparència del 2013, s'atorga el Segell Infoparticipa als ajuntaments que obtenen més indicadors positius en funció de la seva població (per exemple: en el cas de les localitats amb més de 50.000 habitants, s'exigeix un 95% d'indicadors positius i, en el cas dels municipis amb menys de 1.000 habitants, s'atorga a partir del 75% d'indicadors positius). Pel que fa als consells comarcals i les diputacions, s'atorga el Segell Infoparticipa a les institucions que assoleixen un mínim d'un 85% d'indicadors positius, independentment de la població. Enguany, s'han afegit quatre indicadors nous que fan referència a la publicació del codi ètic, les sentències judicials, l'accés al formulari de sol·licitud d'informació i l'informe sobre les peticions rebudes i la seva resolució.

Enguany s'atorga el Segell Infoparticipa a 121 ajuntaments (vuit més que l'any passat), dels quals, 39 han obtingut un 100% d'indicadors positius (el 2019, van ser-ne 36). D'aquests, Esplugues de Llobregat és l'únic municipi que ha obtingut el 100% a les vuit edicions organitzades fins ara. I, per setè any consecutiu, la localitat de Vilanova de Sau, amb només 299 habitants, és el municipi més petit que obté el Segell Infoparticipa i el més petit que li segueix, Tavèrnoles (316 habitants), ha obtingut el Segell en totes les edicions.

Com a la darrera edició, es detecta que els consistoris encapçalats per dones obtenen millors resultats: un 29% d'ajuntaments distingits estan presidits per una alcaldessa, un percentatge més gran que el del total de municipis de Catalunya amb dones al capdavant (23%). Les alcaldesses, per tant, obtenen proporcionalment millors resultats de transparència.

En el cas dels consells comarcals, onze d'ells obtenen el Segell Infoparticipa: l'Alt Penedès, el Baix Ebre, el Baix Llobregat, el Berguedà, la Garrotxa, el Gironès, el Moianès, el Montsià, Osona, el Vallès Occidental i el Vallès Oriental. I un d'ells, el Baix Llobregat, assoleix un 100% d'indicadors positius. Quant a les diputacions, reben el Segell Infoparticipa les mateixes que el van obtenir a les quatre edicions anteriors: Barcelona i Girona, amb un 100% de resultats positius, i Tarragona, amb un 92%.

Aquest darrer informe s'ha elaborat amb dades recollides entre finals de gener i el proppassat 1 d'abril. A partir d'aquestes dades, el Consell Certificador del Segell Infoparticipa decideix atorgar les distincions. En aquesta edició, s'ha decidit deixar deserts els dos premis extraordinaris que, des de l'any passat, es van crear per reconèixer l'eficàcia comunicativa dels portals on la informació és particularment accessible, intel·ligible i llegible, i la informació continuada del retiment de comptes.

Criteris d'avaluació

El Mapa Infoparticipa és una eina impulsada pel Laboratori de Periodisme i Comunicació per a la Ciutadania Plural (LPCCP) de la UAB l'any 2012, en analitzar la informació dels webs dels 947 ajuntaments catalans, per a fomentar la transparència i la qualitat de la informació de les administracions locals. L'any 2013, el LPCCP va plantejar l'atorgament del Segell Infoparticipa i, per a tal fi, es va crear el Consell Certificador, encarregat de contrastar les avaluacions de l'equip, que està integrat per membres de l'associació catalana i de la federació de municipis, de l'oficina antifrau, del col·legi de periodistes, de l'Associació de Comunicació Pública i del món acadèmic. L'any passat, el LPCCP es va fusionar amb el grup de recerca Publiràdio per formar el nou grup Comunicació Sonora, Estratègica i Transparència (ComSET), responsable del Mapa Infoparticipa.

Els indicadors que utilitza el ComSET per avaluar la informació publicada als webs de les administracions responen a les següents qüestions bàsiques: Qui són els representants polítics? Com gestionen els recursos col·lectius? Com gestionen els recursos econòmics? Quina informació proporcionen sobre el municipi i la gestió dels recursos col·lectius? Quines eines ofereixen per a la participació ciutadana?

Els resultats de l'anàlisi s'introdueixen a la plataforma mitjançant un gestor de continguts que publica automàticament els resultats georeferenciats en un GoogleMap, amb el percentatge que ha assolit cada web i la seva traducció en una tonalitat que, d'acord amb “l'infòmetre”, és de color blanc si no s'ha arribat al 25%, de color groc si està per damunt però no s'arriba al 50%, de color verd clar si se supera el 50% però no s'arriba al 75%, i de color verd fosc si la puntuació és superior al 75%.

Més informació: Mapa Infoparticipa

Darrera actualització: 12.05.2021 | 14:18