Avui fa 107 anys del naixement de Manuel Balasch i Suñé

Dijous, 28 de setembre de 2023 a les 10:00

El 28 de setembre de 1916 naixia a Sant Julià de Vilatorta el músic Manuel Balasch i Suñé, "el compositor cansalader", instrumentista de piano, violí, i flabiol i compositor de sardanes i de caramelles. Avui celebrem els 107 anys del seu naixement.

Començà a estudiar música quan passà pel vilatortí Col·legi d'Orfes (futur Col·legi del Roser), i posteriorment amplià la formació amb el violinista Josep Junoy (director de l'orquestra local "Renaixença") i estudiant piano amb el vigatà mestre Ramírez. Tocà el piano, el violí, i flabiol i tamborí. Actuà a la cobla-orquestra local Vilatorta i també, ocasionalment, a la Catalònia i a la Genisenca. Va ser director durant trenta anys del Cor de Caramelles del Roser (entre els anys 40 i 70) i compongué havaneres, caramelles i una vintena de sardanes. Una d'aquestes darreres, Gentil Adriana, fou escollida el 2016 «Sardana Universal» per a ser interpretada arreu al Dia universal de la Sardana.

Oriol Tafanell li dedicà pòstumament la peça de caramelles Gratitud, en homenatge «al més prolífic autor de caramelles i sardanes del nostre municipi»

Més informació

Darrera actualització: 28.09.2023 | 14:44

Enllaços

Imatges