El sistema de videovigilància de Sant Julià de Vilatorta passa a ser controlat pel Departament d'Interior

Divendres, 3 de juny de 2022 a les 08:00

Des del passat 30 de març les càmeres de vigilància-lectors de matrícules estan completament integrades amb els Sistemes d'Informació de la Policia de la Generalitat-Mossos d'Esquadra. Aquest dimecres passat 25 de maig la Directora dels Serveis Territorials del Departament d'Interior a la Catalunya Central, Elena Roca, i l'Inspector en Cap de l'ABP-Osona, Joan Salamanya, van intercanviar amb el regidor de Seguretat, Joan Ramon Santiseve, i amb l'alcalde, Joan Carles Rodríguez, el conveni firmat entre les dues institucions. 

Les càmeres de videovigilància foren instal·lades per l'Ajuntament l'any 2018, que contractà a l'empresa Alphanet per implantar aquest sistema de videovigilància pioner al nostre municipi. Des d'un primer moment, la Policia de la Generalitat - Mossos d'Esquadra (PG-MMEE) tenien accés a aquest sistema. Però el Departament d'Interior ha volgut integrar totes les càmeres instal·lades pels Ajuntaments en un mateix sistema informàtic, al qual només tingui accés la policia de Catalunya.

Han passat mesos de proves i verificacions necessàries per certificar el bon funcionament de les càmeres davant les autoritats i departaments pertinents, posteriorment s'han culminat amb èxit les tasques d'integració als sistemes de la PG-MMEE. 

Les imatges són gravades per les càmeres instal·lades i trameses directament i exclusivament a la Direcció General de la Policia per la seva gestió. No passen per cap servidor intermig, així es preserven escrupolosament els principis de privacitat i protecció de dades. En el cas que cap ciutadà volgués que les imatges fossin utilitzades per alguna investigació ho ha de gestionar directament amb la Policia-MMEE a través de la pertinent comunicació.

Hem de valorar que estem integrats en un projecte pioner a Europa que està incrementant l'eficàcia policial i millorant  la seguretat ciutadana en general i del nostre poble en particular. A Sant Julià de Vilatorta comptem amb tres punts de vigilància actius i en procés d'afegir un nou punt que millori la cobertura a Vilalleons.

Aquest sistema no s'ha de considerar aïllat i particular del nostre poble, s'ha de veure com a part d'una xarxa en la qual col·laborem diversos municipis, controlada pel Departament d'Interior, i que continua creixent. Per tant, la seva eficàcia s'incrementa dia a dia.

 

Motivació de la necessitat de la instal·lació

El nostre és un municipi sense policia local. Les actuacions de prevenció, protecció i investigació recauen en el cos de Mossos d’Esquadra, que no té presència permanent en el municipi.

L’estudi de les dades delinqüencials del municipi denoten als darrers anys increments dels fets delictius que s’han produït, amb alts i baixos, atenent a la incidència policial i als dispositius realitzats.

Fets com els robatoris a interior d’habitatge o en establiments comercials, han generat en diversos períodes sensacions d’inseguretat ciutadana. Aquests, entre d’altres, poden ser previnguts o investigats amb un major grau d’eficàcia amb l’existència de lectors de plaques de matrícules estratègicament ubicats.

La seva ubicació facilita la detecció del trànsit de delinqüents que es desplacen a altres municipis, especialment de la comarca, o altres zones d’arreu de Catalunya per cometre fets delictius.

Així doncs, la instal·lació de lectors de plaques de matrícula, ubicats estratègicament de forma independent o solidàriament amb la possibilitat d’instal·lació en d’altres municipis propers, fa que el municipi millori la seva seguretat, existeixin elements actius que actuïn preventivament en la comissió de fets delictius i millorin la capacitat d’investigació de les unitats del cos de Mossos d’Esquadra per posar davant de l’Autoritat Judicial als autors dels possibles fets delictius, relacionats amb els vehicles que els lectors capturin.

 

El Departament d'Interior agraeix a l'Ajuntament l'aposta per la seguretat

En la seva visita a Sant Julià de Vilatorta, la Directora dels Serveis Territorials del Departament d'Interior a la Catalunya Central, Elena Roca, i l'Inspector en Cap de l'ABP-Osona, Joan Salamanya, van repassar amb el regidor de Seguretat, Joan Ramon Santiseve, i amb l'alcalde, Joan Carles Rodríguez, els detalls del conveni firmat entre les dues institucions. I van agrair a l'Ajuntament l'aposta ferma per ajudar al Departament d'Interior a millorar la seguretat del municipi.

Darrera actualització: 09.06.2022 | 14:37