L'Espai Natural de les Guilleries-Savassona regula aquest estiu, per segon cop, l'accés motoritzat a la vall de Sau

Dilluns, 13 de juny de 2022 a les 09:00

El Consorci de l'Espai Natural de les Guilleries-Savassona, juntament amb el Consell Comarcal d’Osona, inicia una nova regulació d’accés motoritzat a la vall de Sau durant l’estiu, entre el 24 de juny i l’11 de setembre, ambdós inclosos. 

Serà el segon estiu que es faci la regulació, després que l’any passat es va fer una prova pilot entre el 20 de juliol i el 12 de setembre. Durant la Setmana Santa (dies 9, 10, 14, 15, 16, 17 i 18 d’abril) també es va fer aquesta regulació, amb el resultat de 588 vehicles que hi van participar. Els objectius de la regulació són preservar el patrimoni natural i cultural de la zona, garantir la seguretat dels usuaris i residents, millorar la convivència entre els diferents col·lectius i oferir als visitants una visita satisfactòria a la natura. La reserva té un preu de cinc euros els vehicles i dos euros les motocicletes.

L'Àrea d'esplai del pantà de Sau, per la seva singularitat i per la seva situació geogràfica, concentra actualment un elevat nombre de visitants durant la majoria de caps de setmana de l’any, dies festius i temporada d'estiu, amb els consegüents problemes de conservació de l’entorn.

Les mesures consisteixen principalment en l’establiment d’una normativa específica, d’un sistema de reserva prèvia per a vehicles motoritzats per les places d’aparcament de l’Àrea d’esplai del pantà de Sau, d'una millor senyalització i d'un sistema d’informació amb un personal específicament contractat per a aquest període i que farà l’acompanyament al visitant.

Els usuaris han de reservar obligatòriament l’aparcament i ho podran fer fins al mateix dia mentre hi hagi places disponibles. El preu per vehicle és de cinc euros (inclou places per a minusvàlids) mentre que les motocicletes han de pagar dos euros. Els diners recaptats dels tiquets van íntegrament destinats a cobrir una part del cost dels informadors ambientals i dels serveis que s'ofereixen a l'Àrea d'esplai del pantà de Sau, a més de fer accions per mantenir i conservar aquest espai natural protegit.

Per altra banda, quedarà restringit als veïns i serveis l’accés motoritzat del camí que va des de la N-141d a la BV-5213 al seu pas per Can Mateu i fins al coll de Terrades, on també es reforçarà amb personal d’informació els dies de més afluència.

Sistema de control

En fer la reserva prèvia, l’usuari disposarà d’un comprovant amb un codi QR per poder accedir amb el seu vehicle a la vall. L’accés es controlarà mitjançant un lector de codis QR situat a l’aparcament de la presa del pantà de Sau associat a una barrera que s’obrirà automàticament. 

La plataforma de reserva, a més, permet el pagament amb targeta, com fins ara, i també mitjançant Bizum, amb la idea d’agilitar els tràmits. Hi ha cinquanta places per a vehicles, deu per a motos i dues per a vehicles de persones amb mobilitat reduïda.

En cas que l’usuari tingui una reserva feta amb una empresa que desenvolupi la seva activitat a l’entorn del pantà de Sau, no serà necessari que pagui el preu públic per l’accés. Tampoc han de pagar els veïns ni les empreses de la vall.

 

Darrera actualització: 16.06.2022 | 13:48