S’inicia un projecte per remodelar el pati de l’Escola Bellpuig

Dijous, 18 de maig de 2023 a les 08:00

Dos cursos escolars enrere l’AFA Bellpuig ja va crear una comissió amb la voluntat de millorar les instal·lacions del pati de l’Escola Bellpuig. La proposta liderada per l’AFA Bellpuig i l’equip de l’escola compta amb el suport de l’Ajuntament de Sant Julià de Vilatorta.

En un poble com el nostre, on els elements naturals hi són presents arreu, el pati de l’escola és bàsicament ciment amb poques zones de joc diferenciat, sobretot l’espai que utilitzen els infants de 1r a 6è. Al pati d’infantil, tot i que amb més zones de joc diferenciat i menys ciment, comparteix amb el primer, que disposa de molt poques zones ombrejades i pocs elements naturals (herba, arbres, arbusts, etc.). A més de proposar adequar i millorar el pati, perquè sigui més resilient al canvi climàtic, la comissió creu que també ha de ser un espai coeducatiu. Un pati pensat amb aquesta mirada ens aportarà zones més amables climàtica i emocionalment, que puguin promoure relacions igualitàries i busquin trencar amb les possibles jerarquies socials i/o de relació i de joc establertes.

És amb aquesta voluntat que durant aquest curs escolar s’han reunit representants de l’AFA Bellpuig, l’Equip Directiu del centre i l’Ajuntament de Sant Julià de Vilatorta tot consolidant la Comissió Pati.

Aquesta s’ha marcat com a objectiu iniciar un projecte inclusiu que compti amb la participació de l’equip i l’alumnat de l’escola. L’objectiu és assolir la millora del pati en la línia descrita a l’apartat anterior. La proposta vol disposar d’un projecte de millora i adequació del pati el primer trimestre de l’any 2024.

Per articular aquest procés s’ha contractat a una arquitecta experta en rehabilitació d’espais a partir de processos participatius, que ja havia liderat un procés molt similar amb l’Escola Sant Marc de Calldetenes. El procés es basa en un treball basat en l’observació directa dels infants durant les estones d’esbarjo. Aquestes observacions conduiran a una diagnosi que ajudarà, entre altres variables, a dibuixar un projecte d’adequació d’aquest espai. La contractació d’aquesta persona està finançada per l’AFA Bellpuig segons es va presentar i aprovar a l’Assemblea de socis del passat 14 de febrer de 2023.

Primera sessió entre AFA i escola per marcar les diferents zones del pati Simultàniament a aquest treball, també s’està elaborant un projecte des de l’AFA perquè l’Ajuntament, com a ens local, pugui demanar una subvenció d’Acció Climàtica (2023-2025) per adequar el pati de l’escola. Aquesta es presentarà a juliol 2023 i consistirà en augmentar la zona verda per millorar les condicions tèrmiques i de confort del mateix (s’incrementen zones d’ombra que també milloren la humitat ambiental).

Des de fa uns cursos, l’Ajuntament ja havia cedit l’ús del parc, que hi ha al costat de l’escola, situat en paral·lel al Carrer Pare Manel Caçador, en horari escolar. Per millorar i facilitar l’ús del mateix, l’Ajuntament està treballant, juntament amb el Departament d’Educació, per trobar una solució que permeti l’accés directe del pati actual al parc, alhora que poder tancar de forma no permanent el perímetre del parc i poder-ne fer ús de forma segura per tothom.

Estem molt contents/es dels passos que estem fent des de l’Escola i des de l’AFA perquè el pati del Bellpuig sigui un lloc més inclusiu, natural i agradable per tots els nostres infants.

Comissió Pati Bellpuig, maig de 2023.

 

 

Darrera actualització: 18.05.2023 | 14:53