Mor el compositor Santi Riera Subirachs

Dijous, 15 de març de 2018 a les 09:00

El músic i compositor vilatortí Santi Riera Subirachs va morir el diumenge dia 11 de març a l'edat de 82 anys. El Ple de l'Ajuntament, reunit en sessió extraordinària i urgent, va decretar dos dies de dol pel qui va merèixer la insígnia d'or del municipi. Durant el dol es suspèn qualsevol tipus d’acte públic o institucional. La cerimònia de comiat es va celebrar el dimarts dia 13, a les 10 del matí, a l'església parroquial de Sant Julià de Vilatorta. Les banderes de l’edifici de l’Ajuntament van onejar fins dimarts a mig pal amb el crespó negre.  

Lluís Puig, conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya, va expressar via Twitter el seu condol.

La música, la gran passió d'en Santi, fou molt present en el funeral. S'escoltaren els emotius cants de les Caramelles del Roser i una soprano interpretà el Cant de la Sibil·la. Sebastià Bardolet dirigí els salms vers els assistents.

Una breu biografia:

Santi Riera Subirachs va néixer a Sant Julià de Vilatorta el 26 d’octubre de 1935. Cursà els seus primers estudis musicals a l’Acadèmia Santa Cecília de Vic i es llicencià en musicologia a l’Acadèmia de Roma. Cursà estudis en composició i contrabaix al Hochschul-Institut für Musik, Trossingen, Alemanya, entre els anys 1964 i 1968.

Va ser director de l’Escola Municipal de Música de Vic del 1968 al 1970. Professor de Llenguatge Musical al Conservatori Municipal de Música de Manresa del 1982 al 1988. També fou director d’aquest Conservatori entre el 1986 i 1988. Del 1988 al 2003 fou professor de Llenguatge Musical i Cap d’Estudis de Música de Vic.

També va ser cofundador i professor als cursos de l’Escola de Pedagogia Musical (1970-2002), i Director Pedagògic de l’Escola de Pedagogia Musical entre els anys 1992 al 2002.

Dins l’Escola de Pedagogia Musical, encapçalada pel director de l’Escolania de Montserrat, el pare Irineu Segarra, va editar llibres sobre pedagogia musical, tant en teoria i investigació com en materials pràctics per utilitzar a les escoles i conservatoris.

Santi Riera ha destacat com autor de diversos llibres:
“Música per a l’Educació Primària” (6 vol.)
“Llenguatge musical grau elemental” (5 vol.)
“Repertoris de Llenguatge Musical” (4 vol.)
Coautor del llibre “Les Caramelles del Roser de Sant Julià de Vilatorta” editat en motiu del quart centenari.
Autor del llibre “Les Caramelles del Roser de Sant Julià de Vilatorta en el context del fet caramellaire dels països catalans”. Editat en motiu dels 425 anys de les nostres caramelles.

Per a les Caramelles del Roser ha compost una desena de peces com ara l’Himne dels caramellaires, la Cançó del terrisser, o Sant Llorenç del Munt (totes amb lletra d’Anton Carrera). També ha harmonitzat una dotzena de peces de caramelles d’autors locals, sobretot del mestre Manel Balasch.

Santi Riera és l’autor musical de la coneguda cançó, popularitzada pels moviments excursionistes de Catalunya, “Pujarem dalt dels cims”, amb lletra de Martí Sunyol.

Darrera actualització: 15.03.2018 | 12:21