Exposició biogràfica en record a Francesc Orenes

Diumenge, 8 de gener de 2023 de 11.00 h a 20.00 h

En aquest espai es podrà fer un breu repàs de la vida de Francesc Orenes, insígnia d'or del municipi, a través de les seves obres d’art, poesies i objectes personals exposats. L'exposició serà aquest cop a l'Aula de Cultura, i estarà oberta dissabte de 6 a 8 del vespre i diumenge d'11 a 1 i de 6 a 8 del vespre.

Francesc Orenes ens va deixar el passat mes d’abril, víctima de la Covid, a l’edat dels 82 anys.

 

Breu biografia

De ben jove i atret per les lletres va estudiar Humanitats, Filosofia i Teologia al Seminari Conciliar de Barcelona, més tard es va graduar en Disseny Gràfic per l’Escola Elisava i, finalment, es va llicenciar i doctorar en Belles Arts per la Universitat de Barcelona. Educador de base humanista va dedicar tota la seva vida professional a la recerca i l’ensenyament de l’art i del disseny, especialitzant-se en temes de comunicació visual aplicats al món de la imatge com el gravat, la il·lustració, el cartellisme i, sobretot, l’exlibrisme, tema al que va dedicar gran part de la seva vida com a estudiós, investigador, col·leccionista i també artista. L’any 1987 va defensar la seva tesi doctoral: “Els ex-libris Renart: una visió de l’exlibrisme en el marc del Modernisme” i va ser un dels membres fundadors de l’Associació Catalana d’Exlibristes (ACE) l’any 1989, sent el primer president i director de la revista semestral Ex-libris fins al 2005. La família ha volgut donar tot el seu extens fons bibliogràfic dedicat a l’exlibrisme a la futura biblioteca municipal, que s'està habilitant a l'edifici Arca de Noè, perquè aquesta es converteixi en un centre de referència en el món de l’ex-libris.

Durant tota la seva trajectòria va unir la pedagogia amb l’activisme cultural i el catalanisme i és aquí on va contribuir a que el nostre poble s’enriquís gràcies als seus projectes, col·laboracions i implicació continuada i desinteressada. Com a gran especialista del món de l’art va fer diverses exposicions i va impartir vàries conferències al nostre poble, a part de ser assessor artístic gràcies als seus coneixements. A més, també va escriure nombrosos articles i reportatges relacionats amb l’art i la cultura a la revista ‘Vilatorta’. També va ser el responsable de l’arxiu del poble durant set anys i membre de Terra de Tupinots, participant, organitzant i assessorant actes diversos. I també cal destacar que va ser l’autor del llibre “El pare Manuel Cazador o la passió per la ciència”, un llibre monogràfic de la vida i obra d’aquest científic il·lustre fundador de l’observatori meteorològic de Sant Julià de Vilatorta. El llibre es va presentar el 2016, any en què Francesc Orenes també va fer el pregó del nostre poble.

La poesia també va ser una altra de les seves grans passions i també va voler compartir i promoure esdeveniments poètics a Sant Julià. Membre de les “Tertúlies amb poetes” de Vic des de l’any 1998, també va participar en nombrosos recitals, va promoure i dirigir diversos tallers de poesia i el seu treball va ser reconegut amb alguns guardons. L’any 2009 va publicar el seu poemari “A flor de pell” i el 2020 “Temps de Verema”.  

A nivell comarcal també va ser membre de la Junta dels Amics dels Museus d’Osona, membre del Patronat d’Estudis Osonencs i vocal responsable d’art i exposicions del Temple Romà de Vic. També va col·laborar en les activitats culturals del Casal de la Gent Gran Activa “Mn. Josep Guiteras” de Vic.

Quin cost té:

Gratuït

Aula de Cultura

Plaça de l'U d'octubre, núm. 2 - 08504 Sant Julià de Vilatorta - Barcelona (Catalunya)
Adreça electrònica: sjv.pij@vilatorta.cat
Lloc web: www.vilatorta.cat
Vegeu-ne la situació al mapa
Darrera actualització: 07.01.2023 | 22:28