La Biblioteca Anton Carrera de Sant Julià de Vilatorta obre les seves portes

Dijous, 18 d'abril de 2024 a les 14:00

El proper 23 d'abril, diada de Sant Jordi, obrirà les portes la biblioteca municipal Anton Carrera, a Sant Julià de Vilatorta, després de les obres de reforma integral de l'edifici municipal conegut com l'Arca de Noè. Durant tot el dia hi haurà parades de roses i llibres pel poble i a les 17:30 a la biblioteca Anton Carrera l’espectacle “Un país de conte”.

Amb l'entrada en funcionament d'aquest equipament, el Bibliobús Guilleries s'acomiada després de 27 anys de servei.

Com a acte de reconeixement públic i perpetuar la memòria d’Anton Carrera Busquets i de Francesc Orenes Navarro, com a activistes implicats en la vida social i cultural del poble, el Ple de l’Ajuntament del dia 5 de febrer va decidir, per unanimitat, posar el nom d’Anton Carrera a la biblioteca municipal i anomenar Sal Francesc Orenes a l’espai polivalent que hi ha en el mateix equipament.

La biblioteca municipal Anton Carrera ocupa una superfície de 490 metres quadrats i està ubicada sobre el Centre d’Atenció Primària, a les plantes primera i segona de l’edifici de l’Arca de Noè, que s’han reformat íntegrament i s’ha reforçat la teulada. La supressió dels dos trams laterals del sostre de la segona planta unifica els espais, deixa respirar l’estructura de la coberta, fa arribar més llum a la planta superior i connecta visualment els dos nivells.

S’ha apostat per fer un equipament diàfan aprofitant la mateixa estructura de l’edifici i minimitzar els elements divisoris amb compartiments vidriats i elements de fusta.

A més de refer tota la façana, s’ha construït un cancell d’accés també vidriat que millora les prestacions tèrmiques. El cancell dona accés a un vestíbul compartit on hi ha la porta d’entrada al CAP, l’escala i l’ascensor per pujar a la biblioteca i uns lavabos per als usuaris. A la façana lateral hi ha una estructura metàl·lica per a l’escala d’evacuació que alhora fa de muntant d’instal·lacions. Al voltant de l’edifici s’hi ha creat un nou espai enjardinat.

A la primera planta hi ha tres àrees diferenciades: l’espai de trobada i lectura (premsa, revistes, llibres de ficció), l’espai polivalent (Sala Francesc Orenes), l’espai d’aprenentatge i descoberta (zona infantil) i el taulell d’atenció al públic.

A la segona planta, a nivell de sota teulada, hi ha l’espai de coneixement (fons general, fons local, audiovisuals, ordinadors amb accés a internet i punts de lectura amb connexió informàtica) i un segon taulell d’informació.

La disposició de la sala Francesc Orenes en una posició central de la primera planta, permet dotar aquest espai d’una gran polivalència funcional i convertir la biblioteca en un espai obert i dinàmic per a fer-hi presentacions de llibre, recitals, reunions d’entitats i altres activitats culturals. La sala esdevé un espai comodí que es pot afegir mitjançant envans mòbils a la resta d’espais. Per altra banda, la seva posició en relació a l’àrea d’accés i el nucli d’escala, fa possible que la sala pugui funcionar de manera autònoma fora d’hores de biblioteca ja que pot tenir accés independent des del carrer a través vestíbul i dels lavabos de planta baixa.

Amb la implantació de la biblioteca s’han reorganitzat i reformat alguns dels espais del CAP i s’ha habilitat part de la planta semisoterrania per a col·locar magatzems i altres espais logístics dels dos equipaments. En aquest lloc s’ha deixat una part sense ocupar per a futurs usos.

S’ha deixat un edifici altament eficient i sostenible des d’un punt de vista energètic amb la millora de l’aïllament de façanes i coberta, l’afavoriment de la ventilació natural i el disseny de les noves instal·lacions com són els sistemes producció geotèrmica i fotovoltaica.

A més de l’accés a la col·lecció i el servei d’informació als usuaris, la biblioteca oferirà els serveis de préstec, préstec interbibliotecari, wi-fi, accés a internet i ofimàtica, impressió i escàner. Compta amb una sala polivalent on s’hi podran fer exposicions i activitats culturals i de lleure, i es preveu un programa de formació d’usuaris així com de visites escolars. Aquest equipament obrirà 31,5 hores setmanals: les tardes de dilluns a divendres, de 15:30h a 20:00h, i els matins de dimecres, dijous i dissabtes, de 10:00h a 13:00h.

Darrera actualització: 23.04.2024 | 14:33