El Govern de la Generalitat declara Les Caramelles del Roser element festiu patrimonial d'interès nacional

Dimarts, 17 de març de 2015 a les 17:15

El Govern de la Generalitat de Catalunya ha acordat declarar Les Caramelles del Roser de Sant Julià de Vilatorta element festiu patrimonial d'interès nacional i inscriure la declaració al Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya. Una gran notícia per les caramelles més antigues de Catalunya.

Les Caramelles van néixer a finals del segle XVI i han perdurat en la seva forma original a Sant Julià de Vilatorta. El cant dels Goig, la indumentària, la intervenció instrumental i una música popular molt pròpia i el fet d'haver-se transmès de generació en generació de forma ininterrompuda, fan que siguin mereixedores de ser declarades element festiu patrimonial d'interès nacional, com recull el Decret 389/2006, de 17 d'octubre, del patrimoni festiu de Catalunya. La finalitat de la declaració és assegurar la preservació, protecció i promoció, amb un reconeixement especial de Les Caramelles del Roser com a manifestació de la cultura tradicional catalana d'especial arrelament i rellevància, i adequar-lo a les categories previstes al decret del patrimoni festiu de Catalunya.

Aquesta notícia era molt esperada per les Caramelles del Roser i l'Ajuntament de Sant Julià de Vilatorta. És un reconeixement a tants homes i dones que han fet perviure Les Caramelles del Roser fins els nostres dies. També a la tasca de la comissió que està treballant per la celebració de 425 anys de caramelles i a tots els voluntaris que hi col·laboren.

La celebració constarà de tot un seguit d'actes que seran presentats el dilluns dia 30 de març a les 8 del vespre a l'Aula de Cultura. L'acte central de la commemoració serà el cap de setmana de l'11 i 12 d'abril.

A partir d'ara, les Caramelles del Roser gaudiran del reconeixement que es mereixen. Aquesta declaració ha d'impulsar encara més la tradició més antiga i peculiar de Sant Julià de Vilatorta. En tot cas, aquesta declaració ha de permetre potenciar encara més les nostres caramelles. Donar-les a conèixer molt enllà i fer que el dia de Pasqua gent d'arreu de Catalunya i dels Països Catalans conegui aquesta tradició tant nostra. I sentir com a viva aquesta tradició. I és que mai com ara les noves generacions s'havien integrat tant a les Caramelles del Roser.

Darrera actualització: 19.03.2015 | 11:01