Les Caramelles del Roser reben la Creu de Sant Jordi de mans del president de la Generalitat de Catalunya

Divendres, 29 d'abril de 2016 a les 10:51

El president de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont ha lliurat la Creu de Sant a les Caramelles del Roser i a 27 personalitats i 12 entitats més que "s’han destacat pels serveis prestats a Catalunya en la defensa de la seva identitat o, més generalment, en el pla cívic i cultural". A l'acte, celebrat el dimarts dia 26, al Saló de Sant Jordi del Palau de la Generalitat també ha estat presidit per la presidenta del Parlament Carme Forcadell i el conseller de Cultural de la Generalitat, Santi Vila. 

Les Caramelles del Roser han rebut la Creu de Sant Jordi “Per promoure la memòria i l’activitat d’una festa osonenca que, com a valuosa expressió de la música tradicional, es remunta al 1590. Les Caramelles del Roser tenen característiques singulars, com la indumentària o el cant dels Goigs del Roser. En el tombant dels segles XIX al XX van atreure l’atenció de reconeguts folkloristes. Actualment, la seva colla caramellaire té un dels repertoris més amplis del país, des de festeigs fins a cants religiosos, i també les corrandes de temàtica política i social”.

"La satisfacció és intensa perquè la compartim amb tot el poble" ha declarat Santi Riera que ha recollit el guardó en nom de tots els caramellaires. La Creu de Sant Jordi és el reconeixement més important, a nivell de país, que pot aspirar una entitat. Si l'any passat la Generalitat de Catalunya va declarar les Caramelles del Roser element festiu patrimonial d'interès nacional coincidint amb l'inici dels actes de commemoració dels seus 425 anys, la Creu de Sant Jordi és el colofó que tanca solemnement la celebració. És un reconeixement públic a totes les persones que han fet i fan possible que aquesta tradició tant nostra continuï ben viva i hagi sobrepassat els quatre segles. El treball, el compromís, l’esforç i l’amor es la gran virtut dels caramellaires del Roser. 

El metge Bonaventura Clotet ha parlat en nom dels premiats, assegurant que tot i que la Creu de Sant Jordi només es dóna a persones i entitats, "sovint representa el reconeixement de la feina feta de l'equip que hi ha darrere dels guardonats". A més, ha declarat que Catalunya necessita "més eines d'autogovern" per millorar l'estat del sector de la recerca del país i ha apuntat que és l'estratègia a seguir per suportar les crisis econòmiques. "Crearem noves patents i empreses i, per tant, feina", ha insistit.

"Podem tenir un futur brillant si ens el proposem". Amb aquestes paraules, Carles Puigdemont ha clausurat el lliurament de la Creu de Sant Jordi d'enguany, celebrat al Palau de la Generalitat. En un acte carregat de solemnitat, el president ha valorat l'aportació dels guardonats al país com una oportunitat per "aprendre" el necessari per fer front al futur i explicar Catalunya al món "amb els seus millors exemples i millors pràctiques". 

A més, Puigdemont ha assegurat que la Creu de Sant Jordi no només reconeix específicament els premiats, sinó "la cadena de valor" que cada un d'ells han generat al seu voltant. El president del Govern també ha agraït l'exemple de "superació, persistència i tenacitat" que ofereixen els guardonats per superar actituds d'"incomprensió i bloqueig", elements que segons Puigdemont configuren una "situació que podria paralitzar el país". 

"Cada país que s'estimi allò que vol ser ho ha de reconèixer", ha afegit el president, per concloure: "Per això avui també som una nació viva i dinàmica que a través de la seva gent se sent capaç d'oferir un futur millor als seus fills". 

Per la seva banda, el conseller de Cultura, Santi Vila, ha obert l'acte declarant que "de res serviria el talent" si no es posés a disposició de "la comunitat". En aquest sentit, el conseller ha qualificat aquesta actitud de "generositat" com una mostra del "millor del patriotisme". 

La Creu de Sant Jordi és un dels màxims reconeixements que pot rebre una persona o entitat per part de la Generalitat de Catalunya. La distinció es va crear el 1981 amb la finalitat de distingir les persones naturals o jurídiques que, pels seus mèrits, hagin prestat serveis destacats a Catalunya. 

L’acte de lliurament de la Creu de Sant Jordi ha conclòs amb les Caramelles del Roser entrant solemnement al Saló de Sant Jordi cantant els Goigs del Roser i interpretant l’himne nacional de Catalunya davant de les autoritats, guardonats i assistents. A fora el pati dels tarongers i dirigits per Manel Marsó els caramellaires han cantat “Som vilatortins” i davant del president la sardana “Rosa vera” del mestre Manuel Balasch, amb lletra d’Anton Carrera i harmonitzada per Santi Riera.

Darrera actualització: 29.04.2016 | 14:12