Arribada del gas natural a Sant Julià de Vilatorta

Dilluns, 11 de desembre de 2017 a les 08:49

El dijous 30 de novembre al vespre va tenir lloc al Saló Catalunya l’acte informatiu “Arribada del gas natural a Sant Julià de Vilatorta” organitzat per Gas Natural Catalunya. Si actualment ja tens gas canalitzat a casa, et recordem que el canvi no ha de suposar cap cost per tu. I l'Ajuntament i l'Agència de l'energia d'Osona et recomanen no fer canvis de companyia de gas fins que t'arribi la primera factura amb gas natural, un cop a casa teva ja t'hagin fet el canvi del GLP actual a gas natural.

L'acte va comptar amb la presència del Sr. Javier Orviz, delegat a Barcelona Nord de Gas Natural Catalunya, i de l’alcalde de Sant Julià de Vilatorta, el Sr. Joan Carles Rodríguez, que van explicar els avantatges de l'arribada del gas natural a la població i el procés del canvi de gas. L’acte es va clausurar amb un aperitiu durant el qual es van poder resoldre els dubtes particulars als assistents.

L’arribada del gas natural a Sant Julià de Vilatorta és fruit de la voluntat de l’Ajuntament de donar un servei als veïns i veïnes del municipi per poder gaudir d’un estalvi a l’elevada factura tèrmica que suposa l’actual subministrament de GLP. Per això l’Ajuntament va contactar amb Gas Natural per negociar l’arribada del gas natural al municipi. 

A partir d’aquest moment s’inicia un projecte de transformació en el subministrament de gas: l’actual gas propà es substituirà per gas natural, fet que significarà un estalvi important per les famílies, comerços i indústries de Sant Julià de Vilatorta. D’altra banda, el procés de canvi no té cap cost pels clients que a casa els arribava Gas Liquat del Petroli (GLP, format majoritàriament per gas propà). 

Canvi de l’empresa que comercialitza el GLP 

Gas Natural va comprar a Repsol tota la canalització de gas del municipi. Seguint el procediment que marca la legislació, en primer lloc Repsol va comunicar als clients aquesta compra. Seguidament, va ser l’empresa Gas Natural Redes qui va començar a facturar l’actual servei de GLP. 

Passos previs pel canvi de GLP a gas natural 

Paral·lelament, els tècnics de Gas Natural ja han començat les visites a les cases per fer un cens dels aparells i planificar el kit que caldrà canviar a cada llar un cop circuli el gas natural per les canonades. Prèviament a les visites dels tècnics, s’envia una carta informativa personalitzada establint la data de visita. Un altre pas previ al canvi de gas, és el treball als camps i als carrers per tal d’instal·lar les escomeses necessàries i inserir vàlvules per sectoritzar la xarxa i dividir-la en zones que ja s’ha realitzat durant aquests darrers mesos. 

El dia clau: arribada del gas natural a la canonada de casa 

Hi ha la previsió que cap al febrer de 2018 es porti a terme el procés físic de canvi de GLP a gas natural, denominat “transformació”. La transformació es farà per zones. Cada zona es transformarà un dia concret. El canvi de gas es farà de nit: es tancarà el gas després del sopar i, durant les hores següents, es purgaran les canonades i s’empenyerà el propà amb la introducció del gas natural. A partir de primera hora del matí, es restablirà el subministrament i els tècnics aniran casa per casa a adequar els aparells necessaris per poder cremar el gas natural, sense cap cost. En tot moment s’informa a les famílies del calendari i dels dies que tindrà lloc el procés de transformació i les visites dels tècnics. 

Un cop s’hagin transformat totes les zones el gas natural ja circularà per tota la xarxa de distribució. Llavors, es procedirà a buidar i desmantellar els actuals dipòsits de propà —al Puig i a la Font d’en Titus— per deixar els terrenys nets. 

Millor no canviar de companyia fins que no arribi el gas natural a casa 

El canvi de gas, a part d’un estalvi, també significa la liberalització del mercat. Un cop finalitzada la transformació, les famílies, comerços i indústries podran contractar el servei a qualsevol de les múltiples comercialitzadors que existeixen. 

Des de l’Agència d’Energia d’Osona i de l’Ajuntament es recomana que els actuals clients de GLP —que reben la factura mensual de Gas Natural Redes— de moment no facin canvis de companyia subministradora. És millor esperar que s’hagi completat el procés de transformació, que els arribi gas natural a casa i que rebin la primera factura amb el nou subministrament de gas natural. Llavors ja poden canviar de companyia i escollir la comercialitzadora que més els convingui. 

Estalvi del gas natural respecte el GLP 

Una factura de gas natural significa el desembre de 2017 un estalvi d’un 13% respecte el propà o GLP. Aquesta diferència l’any 2014 va arribar a ser d’entre el 30 i el 40%. Davant d’altres energies, com l’electricitat, l’estalvi encara pot ser major. D’altra banda, Gas Natural, que és propietària de les instal·lacions, preveu també l’expansió de la xarxa cap a noves llars. Així, l’empresa porta la canalització de gas fins a peu de finca sense cost pel client, exceptuant la taxa d’alta que estableix la llei. En casos concrets, si la distància per arribar a la nova instal·lació és molt gran, hi pot haver més sobrecost. 

Empreses que col·laboren en el procés d'instal·lació de gas natural al municipi

1. Empresa que modifica les instal·lacions receptores: TECENAP
2. Empresa que fa el cens dels aparells, defectologia de les instal·lacions receptores i la transformació: ICISA.
3. Empresa que fa les obres civil de les canalitzacions, vàlvules i obra mecànica: GRUP SOLER

Un últim consell: confieu amb els instal·ladors de proximitat 

Teniu en compte que altres poblacions com Prats de lluçanès o Calldetenes van tenir problemes amb les empreses de llauneria desconegudes que van fer la instal·lació i escomesa del gas a casa. Per tant, un últim consell: a través d’AICO Serveis Energètics —el gremi d’instal·ladors d’Osona— el veïnat del poble pot escollir entre els instal·ladors de proximitat, que tenen l’empresa a Sant Julià: 

• Instal AD Sant Julià, SL. T. 93 812 27 01 info@instalad.com 

• Rosell Atienza, Joan T. 93 888 80 24 joanrosell70@gmail.com 

• Rosell Ballús, Xevi T. 93 888 78 95 rosell.xevi@gmail.com

Darrera actualització: 14.12.2017 | 12:10