Actuacions a la Font de la Riera

Diumenge, 14 de juny de 2020 a les 14:00

L'Ajuntament, conjuntament amb l’Espai Natural de les Guilleries-Savassona, ha fet una sèrie d'actuacions per solucionar els estrals causats pel temporal Glòria a la Font de la Riera i al seu entorn. També hem aprofitat per repoblar-la amb amfibis procedents del Pujol. 

 

Les intenses precipitacions d’aquesta primavera (en la qual hem assolit la mitjana pluviomètrica anual) van provocar l’esfondrament de la llera de la riera, el desplaçament de la rocalla de protecció i el trencament i desplaçament dels tubs de drenatge. L’embassament en aquest punt ha fet que l’aigua anés rebaixant els marges, especialment el costat dret, ocasionant desperfectes en la vegetació de ribera i grans desplaçaments de terra del marge que podien provocar risc de caiguda de persones o vehicles.

Podeu veure les fotos d’abans i després de l’actuació que feta amb l'Espai Natural de les Guilleries-Savassona. L’actuació ha consistit en:

  • Rebaixar els marges de forma que facin un espai on l’aigua pot pujar de nivell sense malmetre res ni representar cap perill.
  • Situar una nova rocalla just sota la canonada principal per protegir de la força de l’aigua la base de la llera. Les restes de la rocalla original escampades a la llera a metres de la seva disposició original i que fan que l’aigua quedi embassada i provoqui esllavissades als marges de la zona de ribera.
  • Desplaçament dels tubs de drenatge soterrats de la riera de forma que obstaculitzaven la circulació de l’aigua accentuant encara més el problema a la sortida cap a la riera.
  • Retirada de les restes per tal de deixar neta la llera, el que permet la lliure circulació de l’aigua i evita l’embassament.

Reparació de la canonada del fons del pou que nodreix la Font de la Riera

  • Aquesta canonada del fons del pou, en trencar-se, feia que l'aigua no assolís el nivell necessari per fer rajar la font. La canonada s’escurçarà i s’aprofitarà el mateix sistema de tap que s’hi va posar però de forma que quedi mes protegit sota terra.

  • Llavors es recuperarà el talús on va a parar aquesta canonada. Es farà amb el mateix criteri que es fa servir de marges suaus, per facilitar el pas de l’aigua en cas de grans períodes de precipitacions.

Més que llegir aquesta notícia, us recomaneu que aneu a fer un vol per la font!

Darrera actualització: 18.06.2020 | 15:53