Alerta per l'onada de calor dels propers dies

Dimecres, 11 d'agost de 2021 a les 00:00

Des de dimecres i fins al proper diumenge s'ha activat l'alerta per onada de calor per la qual caldrà extremar precaucions sobretot per risc d'incendis.

Protecció Civil ha activat el pla PROCICAT per onada de calor davant les previsions meteorològiques emeses pel Servei Meteorològic de Catalunya.

Aquest dimecres s'inicia un episodi de temperatures màximes extremes que s’allargarà fins diumenge i que afectarà sobretot a les comarques de Ponent i Catalunya Central durant les hores centrals del dia.

L’arribada d’una massa d’aire saharià crearà unes condicions meteorològiques com les que han afavorit els incendis forestals a altres països mediterranis, com Turquia i Grècia. Catalunya no pateix una onada d’aire calent d’aquestes característiques des de l’any 2003.

Elevat risc d’incendi forestal

L’episodi de calor extrema anirà acompanyat d’humitats relatives molt baixes que faran augmentar el risc d'incendi forestal en els propers dies a tot Catalunya. Protecció Civil ha emès una Prealerta del Pla especial d’emergències per incendis forestals (INFOCAT).

Crida a la prudència

El Govern fa una crida a la pagesia perquè llauri els camps i demana màxima prudència a la ciutadaniaa l'hora d'accedir a l'àmbit forestal.

Eviteu llençar qualsevol burilla a terra, ni caminant ni des del vehicle, encara que sembli apagada. Si aneu al medi natural amb vehicle particular, aparqueu als espais habilitats. Deixeu lliures les vies d’accés perquè hi puguin circular els vehicles d’emergència si fos necessari. No utilitzeu barbacoes que no estiguin autoritzades i no llanceu coets ni petards en urbanitzacions envoltades per bosc. Si detecteu una columna de fum truqueu immediatament al 112.

Meteovilatorta recalca la prudència al municipi

Des de Meteovilatorta es vol recordar els consells que es van publicar en la campanya d'aquest any per a la prevenció d'incendis: 

  • No llenceu burilles enceses ni llumins, ni caminant ni per la finestra del cotxe.
  • Si vas al medi natural amb vehicle particular, aparca bé, sense envair camins i pistes. Cal deixar lliures les vies d’accés perquè hi puguin circular els vehicles d’emergència si fos necessari. S’ha d’aparcar als espais habilitats, i sempre fora de les finques particulars.
  • No llanceu coets, petards, focs d'artifici, globus (per exemple fanalets) o altres artefactes que continguin foc en zones de perill, ni que sigui a camp ras, ni en terrenys agrícoles ni, sobretot, en urbanitzacions envoltades per bosc.
  • No utilitzeu barbacoes que no estiguin autoritzades. Recordeu que han de ser d'obra i amb mataguspires.
  • Les cremes de residus al jardí estan prohibides, cal portar-los a l'abocador o triturar-los, i en faran compost.
  • No deixeu mai escombraries ni deixalles al bosc. Utilitzeu els serveis de recollida i els contenidors adients.
  • Elimineu les branques que toquin la façana i allunyeu de la casa les reserves de llenya.
  • Tingueu a punt eines bàsiques contra incendis (mànegues, destrals) i alguna reserva d'aigua.

En situació d'emergència seguiu les informacions i les indicacions de les autoritats. Informeu-vos a través dels mitjans de comunicació social (emissores de ràdio, televisió, web, Twitter, etc.). Recordeu, si necessiteu ajut durant l'emergència, truqueu al 112.

Tota la informació meterològica del municipi la podeu consultar aquí.

 

Fonts: Generalitat de Catalunya i Meteovilatorta

Darrera actualització: 11.08.2021 | 11:58