Aquest any no s’ha fet l’Aplec de Sant Ponç

Dimarts, 12 de maig de 2020 a les 14:00

L’estat d’alarma pel covid-19 ha impedit que enguany no es pogués fer el l’Aplec de Sant Ponç el dilluns passat, dia 11 de maig. La celebració, doncs, es va limitar a una ofrena floral i l’encesa d’un ciri a la capella sense la presència dels fidels i devots del sant. No hi va haver ni el cant dels goigs ni l’oferiment del pa per part de la propietat de Puigsec. Tot i no fer-se la celebració, la família Sitjar de Togores-Calvo vol fer públic el seu agraïment a tot el poble de Sant Julià i als nens i nenes de les escoles que cada any participen del tradicional Aplec del Pa.

El martiri de Sant Ponç se situa al voltant l’any 258, durant la persecució efectuada durant el temps de Valerià i Gal·liè a la població de Cimiez, hi fou bastida l’abadia de Saint Pons de Cimiez, edificada relativament a prop de la població Niça (França).

El culte a Sant Ponç màrtir s’estengué, especialment a partir de l’any 937, a Montpellier, Fréjus i Digna. La devoció a Sant Ponç (o Sant Poní) també es propagà arreu de Catalunya, i amb tanta força, que els pagesos i els frares a una de les herbes qualificades de “Santes” (atesa la seva eficàcia guaridora) li donaren el nom de Ramell de Sant Ponç, i a una altra el nom de Poní-ol (herba de Sant Poní) o, també, herba de Sant Ponç (llat., Menta pulegium; cast., Poleo).

Darrera actualització: 14.05.2020 | 15:55

Imatges

Sant Ponç 2020