Augmenten les restriccions: reunions socials a un màxim de sis persones

Dijous, 24 de setembre de 2020 a les 12:00

El comitè de direcció del Pla PROCICAT, a proposta del comitè tècnic, ha aprovat la proposta dels Departaments de Salut i Interior de limitar les reunions socials, tant en l’àmbit públic com privat, a un màxim de 6 persones a tot el país, i no 10 com fins ara.

La limitació, que no s’aplica a persones convivents, té com a objectiu reduir el nombre de contagis per COVID, que majoritàriament ara es donen en l’àmbit interfamiliar i en l’entorn social més proper. En coherència amb aquesta mesura, escau també limitar a 6 el nombre de persones que poden ocupar una taula o agrupacions de taules en els establiments d’hoteleria i restauració, tant en espais interiors com en terrasses. 

També es reduieixen de 14 a 10 dies les quarantenes dels contactes de positius de covid-19. Les dues consideracions indicades i aprovades al PROCICAT, prendran vigència d'acord amb Resolució a publicar al DOGC properament. Tan bon punt en disposem us la trametrem amb les consideracions i detall del contingut escaients.

L'objectiu d'aquesta mesura, que caldrà que el Govern aprovi, és minimitzar la transmissió del virus que es dona principalment en entorns i ambients familiars i reunions entre amics, que és quan les persones tenen conductes de risc per un relaxament de les mesures de seguretat. L'epidemiòleg ha remarcat que les dades de tot Catalunya són preocupants. Quan s'aprovi la nova restricció, caldrà una autorització judicial i, en cas que fos favorable, sortirà publicada al DOGC i serà d'aplicació immediata. 

La proposta arriba en plena represa de la normalitat, una setmana després de l'inici de curs i quinze dies després de la tornada laboral generalitzada. En pocs dies, ha apuntat Argimon, s'ha viscut un repunt de la corba epidemiològica. Si això continua augmentant, caldrà prendre mesures com limitar el nombre de persones que poden compartir un mateix espai. 

 L'empitjorament de les dades epidemiològiques més recents estaria al darrere d'aquesta decisió. De fet, Argimon ha alertat que la corba catalana viu un repunt diferent dels registrats durant els mesos d'estiu i ha assenyalat que ara té un pendent més pronunciat. Amb tot, ha matisat que caldrà veure com evoluciona la tendència per extreure conclusions. Però ha insistit en la necessitat de seguir les mesures individuals (mascaretes, higiene de mans i distancia).

Argimon també ha donat a conèixer que les quarantenes pels contactes estrets de positius per covid-19 es reduiran de 14 a 10 dies a partir de la setmana que ve per millorar el compliment d'aquests aïllaments. La idea feia dies que planava i no ha sigut fins aquest dimarts que s'ha confirmat, poc abans que el ministeri de Sanitat ho anunciés i que la comissió de Salut publiqués l'aprovació de la mesura.

Des de l'última actualització del protocol d'actuació davant de casos de coronavirus, l'aïllament de les persones amb una PCR positiva ja és de deu dies.

Argimon ha anunciat que, després d'analitzar aquesta possibilitat amb un grup d'experts, ha signat la resolució que permetrà reduir el temps d'aïllament dels contactes estrets de positius de coronavirus, que fins ara és l'única opció viable per trencar les cadenes de contagi. La mesura entrarà en vigor quan es publiqui la nova actualització del protocol.

L'evidència científica apunta que entre el desè i el catorzè dia d’infecció és difícil que es desenvolupin símptomes i, per tant, s’és menys contagiós. Això no vol dir que la malaltia no es pugui transmetre més enllà dels deu dies. Si es tenen símptomes del desè al catorze dia s'ha d'estar molt atent.

La màxima autoritat catalana en Salut Pública ha assegurat que la decisió s'anirà avaluant depenent de si el compliment de les quarantenes va millorant o no.

El risc de rebrot, que calcula els potencials diagnòstics dels següents 14 dies per anticipar-se a nous brots a partir dels casos confirmats i la R, també ha tornat a repuntar després de setmanes de cara a l'estabilització, i ha passat de 169 a 186 en només dues setmanes. Així, el valor de rebrot s'acosta perillosament a 200, que és el llindar que es considera crític. El mapa de Catalunya que elabora el departament mitjançant les dades obertes està quasi en la seva totalitat pintat de vermell, cosa que significa que la transmissió pot descontrolar-se arreu del territori en qualsevol moment. 

El seguiment de contactes estrets només s'activa quan un cas sospitós està confirmat. Reben una trucada i un missatge que els informa que són un contacte estret d’una persona diagnosticada, sense dir-los qui és, i els indica les mesures que han de prendre.

Per tal d’evitar la possible transmissió, el contacte estret ha de fer aïllament preventiu durant els 10 dies següents al contacte amb un cas diagnosticat:

 • S’ha de quedar a casa, preferentment en una habitació individual, que ha de mantenir ben ventilada (10 minuts 3 cops al dia), i restringir al màxim les sortides de l’habitació. Si ha de sortir-ne, ha de dur mascareta quirúrgica, ella i els seus convivents.
 • Cal que redueixi tant com pugui els contactes amb la resta de persones que hi conviuen.
 • S’ha de rentar les mans sovint (amb aigua i sabó o solucions hidroalcohòliques), especialment després de tossir, esternudar i tocar o manipular mocadors o altres superfícies potencialment contaminades.
 • Cal rentar la roba de forma separada de la resta, a 60 ºC o més.
 • Ha de netejar el bany després de cada ús, si no pot fer-ne servir un només per a ell. 
 • Cal que faci seguiment del seus símptomes (encara que no en tingui) dos cops al dia, a través de l’aplicació STOP COVID-19 CAT.
 • En cas que presenti símptomes, ha de contactar de seguida amb el seu metge o metgessa a través de l’eConsulta o trucar al 061 Salut Respon per comunicar que és un contacte estret d’un cas de COVID-19.
 • Ha d’estar localitzable al llarg de tot el període de seguiment.
 • Si treballa, cal que faci teletreball i, en cas que no sigui possible, rebrà la informació per tramitar la baixa laboral.
 • El seu equip d’atenció primària es posarà en contacte amb ell per tal de programar una prova PCR.
 • Pot consultar els resultats de la prova a través de La Meva Salut durant les 48-72 hores següents a l’extracció de la mostra.
 • Si la PCR és negativa, el professional sanitari decideix si pot acabar l’aïllament preventiu o si l’ha de continuar, tot vigilant els símptomes.
 • Si hi ha sospita clínica d’infecció per COVID-19 se li pot repetir la prova després de 48 hores.
 • Si el resultat de la prova PCR és positiu, cal que continuï l’aïllament domiciliari.

 

 

Darrera actualització: 24.09.2020 | 17:39