Col·legis electorals segurs: aquestes són les mesures per garantir la seguretat el 14-F

Dimarts, 2 de febrer de 2021 a les 08:00

Votar presencialment el 14-F serà segur des del punt de vista sanitari, i a més, es podrà garantir el dret de vot de la ciutadania. Per fer-ho possible, el Departament d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència ha elaborat un total de cinc protocols, que compten amb el suport unànime de la taula de partits i han estat aprovats pel Procicat. Recordeu que el col·legi electoral de les eleccions del 14 de febrer serà al pavelló esportiu.

Un d'aquests documents se centra específicament en les indicacions per adequar els col·legis electorals i les indicacions per emetre el vot de manera segura.

Col·legis electorals segurs

El govern i els ajuntaments han treballat colze a colze per garantir uns espais segurs. En aquest sentit, es prioritzen les votacions en pavellons o espais grans, que garantiran una baixa densitat de persones i amb una ventilació constant i adequada. Els punts d’accés i de sortida seran independents, per evitar el creuament de persones, i les cues d’espera es faran a l’exterior, respectant la distància d’1,5 metres.

A l’interior, es garantirà un espai d’1,5 metres entre els electors, entre els membres de les meses i hi haurà un límit de meses dins del col·legi electoral, que també estaran separades entre elles a dos metres. S’organitzaran els espais per reduir al màxim el temps d’estada al col·legi electoral, especialment a les sales de votació.

A més, tots els espais comptaran amb punts dispensadors de gel hidroalcohòlic. Es netejarà i desinfectarà l’espai abans, durant i després del seu ús el dia de la votació.

Responsables de seguretat sanitària

Una de les novetats destacades d’aquests comicis és la figura dels responsables de seguretat sanitària. Aquestes persones rebran una formació específica i seran presents a cada col·legi per controlar l’accés ordenat de votants, que es mantinguin les distàncies de seguretat i garantir aspectes com l’ús obligatori de la mascareta o la neteja de mans.

Vot preparat de casa

S’aconsella dur el sobre amb la papereta ja preparats de casa. Per aquest motiu, es farà una tramesa única de sobres i paperetes a tota la ciutadania. D’aquesta manera s’aconsegueix reduir el temps d’estada al col·legi electoral i s’evita tocar paperetes del centre de votació, minimitzant el risc de contagi.

Només podrà accedir al col·legi la persona que ha de votar, sense acompanyant, excepte si requereixi assistència.

Darrera actualització: 05.02.2021 | 08:34