Com evitar la presència de mosquits?

Dimarts, 7 de juny de 2022 a les 08:00

A Catalunya trobem el mosquit tigre i el mosquit comú. Per reduir el risc de malalties de les quals són portadors, cal dur a terme accions que disminueixin els punts de cria.

El mosquit tigre és originari del sud-est asiàtic i es va detectar a Catalunya per primera vegada l'estiu de 2004. Se'l reconeix per les ratlles blanques al cap, el cos i les potes. El mosquit adult fa entre 2 i 10 mm.

La presència del mosquit és molt molesta per l'elevat nombre de picades que causen els exemplars femella. Aquest mosquit té la capacitat d'actuar com a transmissor d'algunes malalties, com les produïdes pels virus Chikungunya, dengue i Zika.

Es pot desenvolupar en qualsevol recipient que contingui aigua durant uns set dies. El mosquit pon ous i es desenvolupa en espais petits amb aigua estancada. No els agrada posar els ous en aigües en moviment ni en masses d'aigua grans. El clima i les hores de llum solar són altres factors que condicionen el cicle vital del mosquit. Se'n poden trobar actius des de començament de maig fins a final d'octubre, però segons les temperatures aquest període pot variar.

La prevenció és el millor mètode per al control d'aquest mosquit: per el seu control el més important i efectiu és evitar la posta d'ous i el creixement de les seves larves aquàtiques, i eliminar tots els punts d'aigua on pot créixer.

Per prevenir la proliferació del mosquit tigre

  • Buidar dues vegades la setmana els recipients de l'exterior que puguin acumular aigua: en plats de sota els testos, regadores, piscines de plàstic, plats d'animals domèstics
  • Buidar dues vegades la setmana o tapar amb tela mosquitera espessa els safareigs i els tolls
  • Evitar acumulacions d'aigua en zones de drenatge o canals de desguassos.
  • Evitar els forats i les depressions del terra on es pugui acumular aigua i tapar els forats dels troncs d'arbres omplint-los de sorra.
  • Eliminar l'aigua dels recipients on trobem larves del mosquit: joguines, cendrers, gerros, galledes...

Com evitar les picades

  • Evitar l'entrada del mosquit als edificis instal·lant teles mosquiteres que n'impedeixin el pas per finestres, portes i altres obertures.
  • És recomanable portar roba de màniga llarga i pantalons llargs (millor si són de color clar), així com mitjons.

Com s'han de guarir les picades

  • Renteu i desinfecteu bé la zona de la picada.
  • El tractament és simptomàtic; en cas que persisteixin les molèsties, consulteu el vostre metge.
Darrera actualització: 07.06.2022 | 08:58