Constitució de la Cooperativa Energètica de Sant Julià de Vilatorta i Vilalleons, Set Fonts Energia

Dijous, 13 de gener de 2022 a les 12:00

La signatura de la constitució de la cooperativa es va fer dimarts dia 11 de gener, amb 10 socis fundadors, però 23 ja han manifestat la voluntat de ser-ne socis. Qui vulgui informació de què és i com funciona o per fer-se soci es pot adreçar al correu setfontsenergia@gmail.com

Des de l'Ajuntament de Sant Julià de Vilatorta s’ha impulsat la creació d’aquesta comunitat energètica de consum compartit, a la qual hi poden participar els veïns de Sant Julià de Vilatorta i Vilalleons de forma oberta, perquè ens aporti energia sostenible i de proximitat, i que ens ajudi a fer la transició energètica.
L’objectiu de les comunitats és produir i compartir energia de proximitat, com una eina d’empoderament de la societat en l’àmbit energètic.

Què entenem per comunitat energètica?

Una comunitat energètica és una aliança entre actors locals diversos (ciutadans individualment, comunitats de veïns o de propietaris, associacions o cooperatives d’àmbit local o comarcal, ajuntaments i/o altres administracions supralocals…) per tal d’autoproduir, repartir entre aquests actors i autoconsumir energia elèctrica a partir de plaques solars fotovoltaiques o altres sistemes renovables (d’energia tèrmica o eòlica, per exemple). La guia aclareix que no cal “encaixar dins d’una determinada figura jurídica per poder fer servir el concepte comunitat energètica, que té un gran valor com a eina comunicativa per avançar en la transició energètica des d’una perspectiva local”.

Les comunitats energètiques permeten també una lluita més efectiva contra la pobresa energètica d’una part important de la ciutadania, tal com veurem més endavant en alguns exemples concrets. La directiva europea ho assenyala, quan diu que l’autoconsum compartit “ofereix també oportunitats a les comunitats d’energies renovables per impulsar l’eficiència energètica a les llars i ajuda a combatre la pobresa energètica existent mitjançant la reducció del consum i la reducció en els preus de subministrament”.

Les comunitats energètiques són fonamentals per teixir aliances entre tots els actors locals i per fer aquest canvi de model descentralitzat de producció i de consum de l’energia que ens pot dur cap a un món més sostenible i respectuós amb el medi ambient.”

Tots aquests projectes municipals basats en les comunitats energètiques compten amb el suport i el compromís de la Diputació de Barcelona per al compliment dels ODS (Objectius de Desenvolupament Sostenible) de l’Agenda 2030, aprovada per l’ONU, especialment del número 7 (garantir energia neta, segura i assequible per a tothom), de l’11 (aconseguir ciutats i comunitats humanes resilients i sostenibles) i, sobretot en aquest cas, del 13 (impulsar  mesures de mitigació i d’adaptació al canvi climàtic).

 

Darrera actualització: 13.01.2022 | 12:44