Crida a la població per ajudar a controlar la plaga del bernat marbrejat

Dilluns, 10 de gener de 2022 a les 09:00

La Generalitat ha fet una crida als municipis de Catalunya per identificar focus de la plaga de bernat marbrejat en els termes municipals i poder prendre accions de control per evitar que a la primavera aquests insectes es desplacin cap als cultius. Estigueu atents ja que se n'han vist alguns a Vilalleons.

Durant la tardor, busca racons on amagar-se i passar-hi els mesos més freds. És un dels moments en què es detecten més fàcilment perquè entren a l’interior de les cases o als coberts i les casetes exteriors de terrasses, jardins i parcel·les agrícoles.

Aquest és un insecte d’origen asiàtic present actualment en diversos països d’Europa. S’alimenta d’una gran varietat de plantes i pot causar danys en nombrosos cultius, a més de viure a costa de moltes altres espècies de plantes, arbres i arbustos, tant silvestres com als carrers i espais verds urbans.

Aquesta plaga es va detectar a Catalunya l’any 2016 a Girona i des de llavors s’ha anat estenent per diversos municipis, especialment a les comarques litorals de Barcelona i Girona i també en alguns cultius d’horta del Baix Llobregat.

Com capturar-los

Aquests insectes es poden capturar amb relativa facilitat amb un aspirador o escombrant-los a primera hora del matí o a darrera hora del dia. En aquestes franges horàries, es mouen més lentament. Un cop capturats, es poden submergir en aigua i sabó o, simplement, deixar-los dins d’una bossa exposats al sol. No és recomanable l’ús de productes insecticides.

Darrera actualització: 10.01.2022 | 09:22