Dia internacional per l'erradicació de la violència vers les dones

Dissabte, 25 de novembre de 2023 a les 00:00

Avui dissabte 25 de Novembre es celebra el Dia Internacional per l'Erradicació de la Violència ver les Dones, i des de l'Ajuntament de Sant Julià de Vilatorta i Vilalleons, reivindiquem el nostre rebuig cap a les violències masclistes encara existents a la societat.

Aquí teniu el manifest d'avui llegit a la Plaça Major, i gràcies a tots per la participació en aquest dia tan important.

També a la Júlia Estévez per dedicar el seu temps a venir explicar la seva història.

OBRIM ELS ULLS!!

DECLARACIÓ INSTITUCIONAL AMB MOTIU DEL 25 DE NOVEMBRE DE 2023

DIA INTERNACIONAL PER A L’ERRADICACIÓ DE LA VIOLÈNCIA VERS LES DONES

 

Avui, 25 de Novembre, Dia internacional per a l’Erradicació de la violència vers les dones, afirmem ben alt i clar que la lluita contra les violències masclistes és una lluita col·lectiva que necessita de tota la societat. Perquè les violències masclistes no són un fet aïllat ni privat. Perquè les violències masclistes són el principal problema de seguretat pública que té el país. Perquè no són un problema de les dones. Són un problema de tota la societat.

 

En les darreres dècades hem viscut al nostre país un canvi profund en el rebuig social a aquesta violència estructural contra les dones. Per arribar fins aquí ha calgut posar nom a les diferents formes que adopta i assenyalar tots els àmbits en què es produeix. També ha estat fonamental que tant les dones com els homes aprenguéssim a identificar els fets que constitueixen violència masclista i , de manera cabdal, a responsabilitzar els agressors en lloc de culpabilitzar les dones que la pateixen per allò que han fet o no han fet.

 

Aquest canvi no s’ha produït perquè sí. Ha sigut fruit d’una intensa lluita feminista que ve de lluny. Per això és inevitable que se’ns esgotin les paraules de condemna i que ens preguntem amb dolor: “per què no s’aturen les violències contra les dones?”, “per què no s’acaben els feminicidis?”, o “per què no deixen d’augmentar les denúncies?”.

 

Prenguem consciència que amb l’augment del rebuig social i la fermesa de la resposta institucional no n’hi ha prou. Tenim encara molt normalitzades actituds i comportaments masclistes de menyspreu, ridiculització, control o dominació envers les dones i els seus cossos. I massa sovint encara costa desprendre’s dels estereotips sobre les víctimes i sobre els agressors, dels dubtes sobre la intenció de la víctima o supervivent que denuncia la situació de la violència i de la complicitat amb l’agressor.

 

Totes i tots podem evitar que es produeixi la violència intervenint i denunciant comportaments agressius, discriminacions i desigualtats. Podem contribuir a establir estàndards sobre què és acceptable i què no ho és en el nostre entorn, podem ajudar a reconèixer comentaris o comportaments intolerables, incloent-hi aquells discursos negacionistes de les violències masclistes, i empènyer així a superar les normes culturals patriarcals de la nostra societat.

 

Així mateix, totes i tots tenim també un paper cabdal en la resposta immediata després de la violència. És especialment important donar-li suport emocional, ajudar-la a superar la por, l’aïllament, la vergonya o el sentiment de la culpabilitat que pot provocar la violència viscuda, assegurant-li que no és culpa seva, que som al seu costat i que la podem acompanyar als serveis especialitzats que es troben arreu del país o trucar al telèfon 900 900 120.

 

Les institucions polítiques del país- Generalitat de Catalunya, administracions locals i entitats municipalistes- ens comprometem a dedicar tots els esforços i recursos necessaris per garantir el dret de les dones a una vida lliure de violències masclistes. Sabem que hem treballat molt, però encara hem de fer-ho molt més: amb la diligència deguda, amb una resposta integral i amb polítiques pùbliques transformadores i valentes.

 

Però, per erradicar les violències masclistes, és imprescindible la implicació de tothom. Cadascú i cadascuna de nosaltres podem ser agents de canvi. Aixequem totes les catifes, OBRIM ELS ULLS!!!!

Darrera actualització: 01.12.2023 | 09:13