Dia Mundial de la Salut Mental 2020

Dijous, 8 d'octubre de 2020 a les 08:00

El Dia Mundial de la Salut Mental és l’acte central de sensibilització i incidència política del moviment associatiu en salut mental a Catalunya. Enguany la celebració està marcada per la pandèmia i l’acte es retransmetrà per streaming dijous 8 d’octubre.

La celebració del Dia Mundial 2020 està marcada per la pandèmia i com aquesta ha afectat a la nostra salut mental, tant de la població en general com, sobretot, a les persones i famílies que ja tenien un problema de salut mental. Les principals reclames que es fara des de l’àmbit de la salut mental a Catalunya són:

  • La situació d’emergència provocada per la Covid-19 ha afectat, està afectant i afectarà greument al benestar emocional de les persones.
  • L’impacte de la pandèmia en la societat fa necessari una aposta decidida pel model d’atenció i suport comunitari.
  • Necessitem una aposta decidida per part de les administracions en el desplegament del model d’atenció i suport comunitari, que fins ara ha estat insuficient.
  • El paper de les associacions ha estat i serà clau per donar una resposta comunitària a les necessitats de les persones, des de la vessant emocional i social.
  • Posar en valor les iniciatives i bones pràctiques del moviment associatiu que estan funcionant com a resposta a l’impacte de la Covid-19 en la salut mental.
  • Cal un major reconeixement, recursos i participació de les nostres entitats.
  • Aquestes reivindicacions estan en sintonia amb el lema de la celebració internacional del Dia Mundial de la Salut Mental de la Federació Internacional de Salut Mental (WFMH, en anglès) que celebra des de l’any 1992 el Dia Mundial de la Salut Mental el dia 10 d’octubre.

 

Programa

Conversa sobre l’accés universal a la salut mental en temps de pandèmia i taula rodona amb la participació de les administracions i testimonis en 1a persona i familiars del moviment associatiu. Es farà la lectura del manifest del Dia Mundial.

11.00 h. Introducció i context: “Covid19: impacte sobre la salut mental i emocional de tothom”.
Xavier Trabado, membre de la junta de la Federació Salut Mental Catalunya i de la Taula del Tercer Sector.

11.10 h. Taula rodona: “Accessibilitat i inversió en salut mental. Davant la pandèmia: més salut mental comunitària”
Francesc Iglesies, secretari d’Afers Socials i Famílies del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya
Magda Casamitjana, directora del programa d’abordatge intensiu i integral de casos de salut mental d’alta complexitat. Departament de Salut
Israel Molinero, president de la Federació Salut Mental Catalunya.
Ángel Urbina, president de l’Associació La Muralla Salut Mental, activista i testimoni amb experiència pròpia de salut mental.
Vicenç Mateo, president de l’Associació per la Salut Mental del Baix Llobregat Nord, activista i testimoni familiar d’una persona amb problemàtica de salut mental.
Modera: pendent de confirmació

12.30 h. Lectura del manifest del Dia Mundial de la Salut Mental 2020:
Mercè Torrentallé, presidenta de l’associació Salut Mental la Noguera, membre de la Coordinadora d’Entitats de Salut Mental i Addiccions de les Terres de Lleida, de la Federació Salut Mental Catalunya i de la Red Estatal de Mujeres de la Confederación de Salud Mental Espanya. Voluntària i activista en salut mental en 1a persona, coordinadora del grup de treball Dona i salut mental de la Federació SMC.

12.35 h. Intervencions telemàtiques i atenció a la premsa

13.00 h. Fi de la jornada

Més informació aquí.

Darrera actualització: 05.10.2020 | 12:29