El 14è Aplec Comarcal d'Osona, a Sant Julià de Vilatorta

Dimarts, 29 de juny de 2021 a les 12:50

El cap de setmana del 3 i 4 de juliol tindrà lloc a Sant Julià de Vilatorta el 14è Aplec comarcal de sardanes. L'Aplec es celebra a Sant Julià en motiu dels 50 anys d'història de l'Agrupació Sardanista de Sant Julià de Vilatorta. La Principal de la Bisbal obrirà els actes d'aquesta 14a edició, que es farà aquest cap de setmana del 3 i 4 de juliol a Sant Julià de Vilatorta.

A les 6 de la tarda del dissabte dia 3 de juliol, la cobla oficial de la Generalitat de Catalunya encetarà els actes amb un concert de 13 sardanes i una marxa sobre motius populars catalans, de Joaquim Serra. Un gran concert dirigit per Francesc Cassú i presentat per M. Mercè Planas que es farà a la plaça Major a 2/4 de 6 de la tarda. L’entrada es podrà adquirir al mateix lloc, una hora abans de començar el concert, fins a completar l’aforament.


Un cop acabada l’actuació de la Bisbal l’activitat es trasllada a la plaça de Catalunya per a l’acte d’inauguració de l’Estela de la sardana erigit al jardinet de la pèrgola. Un monument que serà testimoni constant i present de l’històric llegat sardanista del poble com a record de totes les persones vinculades al món de la sardana, des de la cobla-orquestra Renaixensa fins a l’efímera cobla Vilatorta, passant pels autors, les colles sardanistes i la gent que ha impulsat la sardana des l’entitat, així com tots els balladors anònims que han participat de les activitats sardanistes al llarg de la història. L’acte es clourà amb una ballada de sardanes amenitzada per la Bellpuig Cobla.


L’endemà diumenge l’activitat començarà al migdia amb una altra ballada de sardanes al parc de les Set Fonts a càrrec de la Ciutat de Girona, com a preàmbul de l’Aplec pròpiament dit que es farà a la tarda a la zona esportiva, amb les cobles Ciutat de Girona, Jovenívola de Sabadell i la Principal del Llobregat.


L’esdeveniment tindrà el moment àlgid amb l’estrena de quatre obres amb regust vilatortí: “La sardana dels Tupinots”, de Francesc X. Cassanyes; “Vilatorta t’escau”, de Sigfrid Galbany; Joventut Vilatortina, de Xavier Forcada i “Amb la sardana al cor”de Carles Santiago, dedicada a Dante Miravet que rebrà un homenatge públic, juntament amb Sigfrid Galbany, per la seva dilatada trajectòria en el món de la sardana. Els autors de les sardanes també rebran l’escalf del públic per la composició de les quatre sardanes inèdites que s’estrenaran.


Abans de l’acte de traspàs de l’estendard de l’Aplec als representants de Els Hostalets de Balenyà -població que organitzarà el 15è Aplec comarcal l’any vinent-,
també es farà un reconeixement a la feina de l’Anna Garcia en la confecció d’aquesta insígnia, estrenat en el tercer Aplec Comarcal que es va fer aquí Sant
Julià, l’any 2009.

Durant tot el cap de setmana és podrà visitar l’exposició Vilatorta i la sardana, situada a la sala d’exposicions de Ca l’Anglada. L’horari de visita serà de nou del matí a la una del migdia el dissabte i de deu del matí a una del migdia, el diumenge. 

Darrera actualització: 02.07.2021 | 01:37