El 15 d'octubre vàrem commemorar els 80 anys de l’afusellament del President Lluís Companys

Dijous, 15 d'octubre de 2020 a les 11:00

El 15 d’octubre de 2020, va fer 80 anys que la dictadura franquista va assassinar el president Lluís Companys en compliment d’una sentència injusta. Per commemorar aquest esdeveniment, Sant Julià de Vilatorta es va unir al dol declarat pel Govern de la Generalitat a tot Catalunya, amb motiu del 80è aniversari de l’afusellament del president de la Generalitat, Lluís Companys i Jover. 

Durant el dia 15 les banderes van onejar baixades a mig pal al balcó l’Ajuntament com també ho van fer als edificis i dependències de la Generalitat i en les corporacions públiques a Catalunya.

El Govern de la Generalitat va declarar el dia 15 d'octubre dia dol a tot el territori de Catalunya i va convocar un acte a les 6 de la tarda al palau de la Generalitat, president per Quim Torra.

A Catalunya Nord avui també es va homenatjar la figura de Lluís Companys amb un acte a Sant Cebrià.

La Comissió de la Dignitat ha produït un documental, per a commemorar el 80 aniversari de l'assassinat del president Lluís Companys i, ateses les actuals circumstàncies de salut, ha donat un paper preeminent a la nostra cultura: el cinema, la música, el teatre i la dansa. Un documental per a reivindicar la seva persona i denunciar aquell crim.

El documental "Lluís Companys. 80 anys de l’assassinat d’un president". El documental està fet en base a una música formada per sis peces de joves compositors i compositores catalans que ressegueix els principals moments dels darrers mesos de la vida de Companys. Des de la detenció i empresonament a París a la Santé, passant per Madrid fins a Barcelona amb la seva estada al castell, el judici, el testament i el camí fins al lloc de l’afusellament. 

La música està enllaçada pel fil del relat històric amb la intervenció de destacats actors i actrius catalans que interpreten diversos personatges. El documental ha estat dirigit per Pau Cruanyes i Garrell sobre el guió de Josep Cruanyes i Tor.

Per ampliar informació consulteu el següent enllaç:​ http://memoria.gencat.cat

Darrera actualització: 16.10.2020 | 14:22