El duc torna a Osona i s'anella un individu present a l'Espai Natural de les Guilleries-Savassona

Divendres, 10 de febrer de 2023 a les 18:15

El Grup de Naturalistes d’Osona (GNO-ICHN), amb experts en anellament de ducs i la col·laboració de guardes de l’Espai Natural, recentment han capturat el mascle de la parella, l’han anellat i equipat amb un trasmissor per ser-ne el seguiment.

La presència de duc (Bubo bubo) a la comarca d’Osona ha anat en regressió els darrers anys i de 42 parelles presents a la comarca a finals dels anys noranta del segle passat, al 2014 ja no en quedava cap. Enguany, s’ha pogut observar el retorn d’algunes d’aquestes parelles als seus territoris històrics, una d’elles dins de l’àmbit de l’Espai Natural de les Guilleries-Savassona.

El duc (Bubo bubo) és el rapinyaire nocturn més gran del món, una espècie protegida a Europa i en regressió a la comarca d’Osona en els últims anys. Durant aproximadament quinze anys, no s’ha pogut certificar la presència de l’espècie, tot i tenir constància que hi havia hagut fins a 42 parelles a la comarca.

L’any 2021, el Grup de Naturalistes d’Osona-ICHN va iniciar el projecte de recuperació del duc fent un alliberament d’un duc mascle i, en fer-ne el seguiment, van poder fer l’escolta de cant d’una parella. Al mes de gener d’enguany, es va fer un cens simultani a la comarca, en el qual també van participar els guardes de l’Espai Natural de les Guilleries-Savassona i es van detectar fins a tres parelles a la comarca, una d’elles dins l’àmbit de l’Espai Natural.

El cap de setmana del 4 i 5 de febrer, voluntaris del Grup de Naturalistes d’Osona (GNO-ICHN), acompanyats per un grup expert en anellament de ducs i amb la col·laboració de guardes de l’Espai Natural, han pogut capturar el mascle de la parella, l’han anellat i l’han equipat amb un transmissor per tal de poder-ne fer un seguiment més acurat.

S’espera que això signifiqui l’inici d’un nou període favorable per la presència del duc a la comarca d’Osona i a l’Espai Natural de les Guilleries-Savassona. ​​​​​

Darrera actualització: 15.02.2023 | 08:56