El vilatortí Conrad Vilanou participa en el programa "L'hora dels infants" al Canal33

Dilluns, 13 de juny de 2022 a les 07:35

El documental "L'hora dels infants. Colònies i escoles a l'aire lliure, la revolta educativa a Catalunya" es va estrenar el dijous 9 de juny a les 22.45 hores al programa "El Documental" del Canal 33. El vilatortí Conrad Vilanou, Catedràtic de Toeria de la Història de l’Educació a l’UB, hi va participar comentant parts del documental. Ja el pots veure al 3alacarta. 

"L'hora dels infants" és un documental que parla de la revolució educativa que, en el primer terç del segle XX, va donar lloc a Catalunya l'aparició de les colònies dins del model educatiu. Les Colònies Vilamar de Calafell van ser un dels puntals d'aquell projecte, que es basava en l'aprenentatge actiu, la importància de la música o de la lectura i, sobretot, situar l'infant al centre de l'ensenyament.

El documental, dirigit per Eduard Miguel i Martí Boneta, és una producció de Goita! Audiovisuals amb participació de TV3 i que ha comptat amb una subvenció de l'Institut Ramon Muntaner, analitza tres fites de la revolució educativa a Catalunya al primer terç del segle XX: les colònies escolars, les colònies permanents i les escoles a "ple aire".

Què té a veure un pavelló de fusta sueca a Berga amb la platja de la Barceloneta? I l'ombra d'una pineda de Calafell amb la Central Hidroelèctrica de Capdella, al cor del Pirineu? En aquests quatre escenaris es van experimentar i aplicar, fa cent any, alguns dels mètodes pedagògics més renovadors d'aquell moment. Tot i que el seu objectiu inicial era un altre, van acabar esdevenint autèntics laboratoris educatius. Alguns s'han mantingut en l'oblit fins avui, mentre que d'altres es van convertir en icones d'una època daurada de l'escola catalana. Idees com l'aprenentatge actiu, la importància de la música o de la lectura i, sobretot, situar l'infant en el centre de l'ensenyament es van aplicar fins a uns nivells mai vistos i, potser, encara avui no s'han tornat a repetir. 

Actualment, quan es continuen debatent els models educatius, el documental revisa i recorda aquelles iniciatives pedagògiques, algunes de les quals van ser molt més agosarades i revolucionàries que moltes de les noves metodologies renovadores actuals. 

Aquí podeu veure el tràiler del documental: https://vimeo.com/704095787

Més informació: https://www.ccma.cat/tv3/el-documental-estrena-lhora-dels-infants/

Darrera actualització: 14.06.2022 | 08:41