El vilatortí Segimon Rovira, impulsor del projecte Cucadellum

Dimarts, 30 de juny de 2020 a les 00:00

Segimon Rovira, biòleg i veí de Sant Julià de Vilatorta, és un dels membres que ha impulsat el Projecte Cucadellum, una iniciativa per conèixer la situació real de les cuques de llum a Catalunya. Aquest no és només un projecte interessant per poder aprofundir en la recerca d’aquests insectes maltractats per l’espècie humana, sinó que a més és un projecte amb el qual la ciutadania pot col·laborar activament.

Les cuques de llum són insectes de la família dels coleòpters i, a diferència d’altres, tenen la capacitat d’emetre llum per l’abdomen. Ho fan de manera instintiva i la produeixen a causa a una reacció química amb la funció d’atracció sexual. És a dir, l’objectiu de la seva luminescència és aconseguir una parella i reproduir-se. La contaminació lumínica dificulta poder trobar cuques de llum, així com també ho dificulta l’ús de pesticides i insecticides. 


Tanmateix, el Projecte Cucadellum, amb el que treballa Rovira, té com a objectiu donar a conèixer la situació real de les cuques de llum a Catalunya. Si bé és veritat que estan en perill d’extinció, encara en queden en molts municipis de la regió. El projecte té l’objectiu de saber quines són les espècies concretes que viuen a Catalunya, la seva distribució i abundància. El Projecte Cucadellum es pot seguir a través de la seva pàgina web, on hi ha informació sobre els nous descobriments. A més, la ciutadania pot col·laborar en la seva recerca, tot notificant noves observacions omplint un formulari i adjuntant fotografies per identificar i confirmar les espècies. 
 

Darrera actualització: 30.06.2020 | 11:36