Els Espais Familiars de Petita Infància itinerants reben una gran participació

Dimecres, 1 de febrer de 2023 a les 14:45

La prova pilot dels Espais Familiars de Petita Infància itinerants que s’ha realitzat durant els mesos d’octubre fins a desembre des del Consorci d’Osona de Serveis Socials ha comptat amb un gran èxit de convocatòria.

En total, hi han participat una cinquantena d’infants amb les seves famílies. Els espais s’han pogut desenvolupar en els municipis de Centelles, Les Masies de Roda, Montesquiu i Sant Julià de Vilatorta.Cada Espai ha tingut una periodicitat setmanal d’entre 6 i 8 sessions que han anat a càrrec de l’entitat “Joc Joliu”, dedicada a crear espais, oferir material de joc i acompanyament de qualitat a les famílies, de forma itinerant. La seva metodologia es basa en el treball amb les famílies des d’un acompanyament respectuós a través de coneixements en pedagogies alternatives i l’oferta de jocs no estructurats per tal de fomentar la creativitat i la imaginació i d’una selecció de joguines construïdes a partir de materials com la fusta, teles de cotó, elements de la natura, metalls…) que proporcionen una vivència sensorial més rica, viva i natural.

Els principals aspectes que més en destaquen les famílies participants son el fet d’haver-se sentit acollides pel grup a través del qual han pogut compartir experiències i conèixer altres famílies. També valoren molt positivament el suport professional per a una criança positiva, fet que les fa sentir més segures i acompanyades. Al mateix temps pels infants, les famílies valoren molt positivament el fet de disposar d’un espai de joc, fora del context familiar, que permet experimentar amb nous materials i alhora de gaudir d’una oportunitat relacional diferent a la que coneixen. Moltes diuen haver observat canvis a través de les eines i recursos que se’ls han facilitat i el consideren un espai cent per cent recomanable. També, les professionals de referència en destaquen la seva potencialitat com a un espai per a la integració social i de convivència adreçat a totes les famílies, possibilitant punts de trobada entre elles i de suport als lligams emocionals entre famílies i infants.

Pel que fa a la seva continuïtat des del Consorci d’Osona de Serveis Socials s’ha apostat per un format itinerant i temporal per tal d’arribar al màxim de famílies i infants possible d’arreu de la comarca, especialment a aquelles que es puguin trobar en una situació de vulnerabilitat, amb la finalitat de garantir el seu dret a participar en contextos socioeducatius fora de l’àmbit familiar.

L’atenció per partida doble als infants i a les seves famílies és la clau dels Espais Familiars

Un Espai Familiar és un espai educatiu i de socialització adreçat a infants de 0 a 3 anys i a les seves famílies, acompanyades de professionals de l’àmbit educatiu i i social. Aquest ha estat un dels punts forts d’aquests espais, ja que s’ha pogut fer un acompanyament des d’aquesta doble mirada d’atenció a les famílies i als infants. De la mà d’una educadora infantil especialitzada en pedagogia Waldorf i del educador/a social del Servei Bàsic d’Atenció Social referent del municipi, s’ha pogut atendre de forma individualitzada les necessitats de cada infant i família i ajudar-les a enfortir la seva confiança i la seguretat en el seu rol parental. Per a les famílies, un espai familiar obre també la possibilitat de tenir, a part d’aquest suport professional, un suport social a través del grup. Així, per a elles aquest ha estat un espai compartit amb altres famílies on es troben per dialogar i reflexionar sobre l’experiència d’educar, des de l’escolta i el respecte, en un temps exclusiu amb l’infant per aprendre i créixer alhora. Pels infants, un espai familiar és un lloc on poder jugar, experimentar, moure’s i crear de forma segura i en convivència amb altres infants i adults.

Darrera actualització: 02.02.2023 | 09:13