Hissada de la nova bandera del municipi

Diumenge, 1 d'abril de 2018 a les 20:27

El diumenge passat dia 1 d'abril es va hissar la nova bandera del municipi al balcó de l'Ajuntament al so del Som Vilatortins, amb lletra de Josep Suñé i música de Manel Suñé, la peça amb més càrrega simbòlica de la música vilatortina interpretada per les Caramelles del Roser.

A proposta de l’heraldista Armand de Fluvià, conseller heràldic i assessor d’heràldica i genealogia de Catalunya del Departament de Governació i Relacions Institucionals de la Generalitat de Catalunya, el 26 de març de 2014 l’Ajuntament de Sant Julià de Vilatorta va iniciar l’expedient d’adopció de l’escut heràldic i de la bandera del municipi. El 17 de novembre del mateix any la Generalitat de Catalunya dona conformitat a l’adopció de l’escut i la resolució es publica en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya del dia 28 de novembre de 2014. L’acte de presentació de l’escut es va fer el dia 15 de febrer de 2105 al Saló Catalunya, a càrrec d’Armand de Fluvià. 

Un cop aprovat l’escut es va activar l’expedient de la bandera del municipi, d’acord amb l’informe vexil·lològic redactat pel mateix heraldista. Després d’un període d’informació pública, el Ple de l’Ajuntament del 25 de setembre de 2017 va aprovar la nova bandera del municipi de Sant Julià de Vilatorta. Finalment el 12 de gener de 2018 el DOGC publica la resolució de la Direcció General d’Administració Local, per la qual es dona conformitat a l’adopció de la bandera de Sant Julià de Vilatorta i s’inscriu en el Registre del sector públic local de Catalunya.

Descripció de l’escut de Sant Julià de Vilatorta

 Escut caironat d’atzur, una domus d’or oberta, acostada de dos lleons reguardants d’argent. Per timbre, una corona de poble.  

No tenim constància que abans de 1976 onegés una bandera del municipi de Sant Julià de Vilatorta al balcó de l’Ajuntament. Fins aleshores, en festes solemnes i ocasions especials s’hi penjaven la bandera espanyola amb l’àliga de Sant Joan, acompanyada obligatòriament, per la de la Falange i la del Requetè. 

És per la diada de Pasqua d’aquell any 1976 quan desapareixen les banderes del règim franquista i onegen la bandera espanyola, la bandera catalana i per primera vegada un emblema representatiu del municipi. L’Ajuntament d’aquella època, presidit per Joan Salvans, encarrega una bandera de color blau elèctric, en la qual hi figuren els elements de l’escut del poble: el castell acompanyat de dos lleons, dins d’un blasó. 

Tant l’escut com la bandera que s’han utilitat fins ara no estaven normalitzats ni seguien les convencions heràldiques catalanes, tot i que els símbols tenien rigor històric. 

Descripció de la bandera de Sant Julià de Vilatorta 

Apaïsada, de proporcions dos d’alt per tres d’ample (2x3), blau clar, amb la domus groga de porta i finestres blau clar de l’escut, d’alçària 3/7 de la del drap i amplària 2/7 de la llargària del mateix drap, al centre; i amb dos lleons reguardants del mateix escut, cadascun d’alçària 1/3 de la del drap i amplària 2/9 del la llargària del mateix drap, centrats en relació a les vores superior i inferior i posats a 1/9 de la vora de l’asta i l’altra a la mateixa distància de la del vol.

Darrera actualització: 04.04.2018 | 15:28