L'Ajuntament aconsegueix 3,2 milions d'euros per fer la residència de gent gran

Dijous, 4 de maig de 2023 a les 20:00

Sant Julià de Vilatorta ha obtingut de la Generalitat 3,2 milions d'euros per fer la residència de gent gran. Finalment, el divendres 28 d'abril, el Departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya va fer pública la resolució definitiva d'atorgament. Es tracta d'una de les subvencions més grans que mai ha rebut l'Ajuntament.

El nou equipament, un revulsiu per l'atenció de la gent gran de Sant Julià, quedarà ubicat darrera l'Espai Activa't i el Casal d'avis, en el que serà una autèntica illa de serveis per la població més gran del nostre poble.Serà un centre amb tres unitats de convivència de 16-17 persones, un total de 50 places.

LA RESIDÈNCIA SERÀ CONSTRUÏDA ÍNTEGRAMENT AMB FONS PÚBLICS

El pressupost d’execució per contracta, amb IVA inclòs, puja a 5.226.739,24 €. Es tracta d’un pressupost molt gran, que ens fa conscients de l’envergadura i la importància que pot significar el projecte de residència pel nostre municipi. Tal i com va explicar l'equip de govern en la presentació de l'avantprojecte, el passat 28 de març, faltaran dos milions d'euros per completar l'actuació. D'aquests, un milió provindria de romanent de tresoreria. I l'altre hauria de ser amb endeutament municipal, quelcom que és viable segons la liquidació de l'exercici 2022 que va aprovar l'Ajuntament.

Per tant la subvenció de 3,2 milions d'euros anunciada avui no només permet fer realitat el projecte de residència, sinó que confirma que aquesta serà construïda íntegrament amb fons públics, provinents de la Generalitat i de l'Ajuntament. Fins ara, l'Ajuntament i el Grup ciutadà per la residència de gent gran havien contemplat l'opció que un operador privat pogués aportar fons pel finançament del projecte, quelcom que ja no serà necessari amb la subvenció obtinguda.

UNA RESIDÈNCIA A L'ABAST DE LA POBLACIÓ

La residència disposarà tres unitats de convivència. En cada una, es preveu fer-hi 12-13 habitacions individuals (76% del total) i 2 habitacions dobles (24%). Per la seva vialitat, serà important que tingui un nombre important de places concertades amb la Generalitat. Aquestes van per estricte ordre de sol·licitud i per criteris fixats per la Generalitat a tot Catalunya. Però, per altra banda, es podrà estudiar la creació de places municipals, on els criteris venen fixats per l'Ajuntament, que pot prioritzar gent amb el domicili aprop de la residència o amb una situació social concreta.

UNA RESIDÈNCIA BASADA EN EL MODEL D’ATENCIÓ CENTRAT EN LA PERSONA (ACP)

La nova residència vol basar-se en el model ACP: posar la persona al centre del sistema, amb l'únic objectiu de millorar la seva salut, qualitat de vida i benestar. Alhora, es respecte la seva dignitat i drets, així com les seves preferències, valors i experiències. Per parlar d'un veritable model d'atenció centrat en la persona, cal comptar amb la seva participació activa en la planificació, el desenvolupament i l'avaluació del procés d'atenció.

Altres drets que fomenta el model ACP:

  • La protecció de la dignitat de la persona

  • El respecte a la seva singularitat

  • El dret a controlar la pròpia vida

  • El dret a prendre les pròpies decisions

Aquest ha de ser el model d'atenció que segueixi la nova residència, que formarà part d'una illa de serveis dedicada a la gent gran, integrada per l’actual Casal d’Avis Font Noguera, l’Espai Activa’t i la residència, en un entorn immillorable. Aquests tres equipaments caldrà procurar que actuïn de forma coordinada, per donar uns serveis d’excel·lència a la gent més gran del nostre poble.

Darrera actualització: 08.05.2023 | 14:56