L’Ajuntament de Sant Julià de Vilatorta canviarà el nom de plaça del Marquès de la Quadra per plaça de l’U d’Octubre

Dijous, 25 de març de 2021 a les 08:45

El passat 1 d’octubre del 2018 un grup de ciutadans van presentar una instància a l’Ajuntament de Sant Julià de Vilatorta, demanant que la plaça del Marquès de la Quadra passés a anomenar-se plaça de l'U d'Octubre, per rendir homenatge als fets viscuts l’any anterior en aquesta mateixa plaça, on es va celebrar el referèndum d’autodeterminació del poble de Catalunya.

Des de llavors, hi ha hagut vàries accions reivindicatives demanant el canvi de nom. Atesa aquesta petició, avalada per 920 signatures, l’Ajuntament va encarregar un estudi historiogràfic a l’historiador Carles Puigferrat per tal de conèixer millor la figura del Marquès de la Quadra i així poder prendre una decisió sobre aquesta petició, tenint en compte les peculiaritats històriques del nostre municipi. L’estudi històric de Carles Puigferrat es va presentar el 12 de novembre de 2020 a la sala de plens de l’Ajuntament i fou retransmès en directe a través del canal de Youtube de l’Ajuntament. Abans de la presentació l’estudi ja es va poder consultar a la web de l’Ajuntament i considerem que és una bona eina per contextualitzar la figura del Marquès de la Quadra i entendre la importància d’aquest personatge a l’hora de facilitar l’accés a l’educació a la quitxalla del municipi. Mercès al seu llegat Sant Julià va tenir l’edifici de les escoles uns 40 anys abans que altres pobles de la comarca d’Osona.

Per tant, l’equip de govern considera que no hi ha motiu per treure el Marquès de la Quadra del nomenclàtor de carrers. I també té en compte que l’U d’Octubre és una data simbòlica, pel nostre poble i en general per tot el país. Una data inoblidable que cal commemorar.

Per aquest motiu proposarà al Ple de l’Ajuntament (previst pel proper 29 de març) que la plaça de davant de la casa de la vila es digui “plaça de l’U d’Octubre”. És una manera de reafirmar aquell dia com a màxima expressió del diàleg, de la democràcia i de l’exercici del dret d’autodeterminació dels pobles.

Per altra banda, el tram de carrer que enllaça el carrer de Núria amb el carrer de la Mercè passaria a anomenar-se “carrer del Marquès de la Quadra”. Així la figura de Joan Maria d’Oliveres i d’Estanyol quedaria també reflectida en un vial a tocar de l’edifici que el seu llegat permeté construir. Es conservaria la mateixa numeració, cosa que facilitaria que l’adreça de les cases particulars no variés gaire. L’Ajuntament no considera gens adequat canviar noms de carrers ja existents, per l’afectació que suposa pel veïnat. Però en aquest cas l’afectació seria mínima pels particulars.

Aquest canvi de denominació de la plaça comportarà canviar l’adreça de l’actual Ajuntament, l’adequació de les plaques de carrers, i la modificació del carrerer municipal, quelcom que s’iniciarà d’ofici un cop feta l’aprovació per Ple. La intenció seria no demorar més la decisió, que està previst que es pugui prendre en el Ple de l’Ajuntament programat per aquest 29 de març.

Darrera actualització: 25.03.2021 | 12:50