L’Ajuntament i l’Espai Natural de les Guilleries-Savassona recuperem basses per a la fauna a Sant Julià de Vilatorta

Dilluns, 22 de juny de 2020 a les 08:00

Les darreres setmanes s’han executat diversos treballs de recuperació i millora de basses per a la fauna a Sant Julià de Vilatorta i Tavèrnoles, en l‘àmbit de l’Espai Natural de les Guilleries-Savassona. Hem recuperat les basses de Brudon i de la font de la Riera, a Sant Julià, i s'ha millorat la bassa del Raurell, a Tavèrnoles.

L'Espai Natural de les Guilleries-Savassona ha fet treballs, valorats en més de 18.000 euros, per recuperar els punts d'aigua i crear refugis pels animals.

Els treballs a les basses han consistit en el buidat dels sediments acumulats, per tal de recuperar-ne el volum original, l’adaptació dels talussos per possibilitar-ne l'ús per part d'animals i la impermeabilització amb argiles per assegurar la disponibilitat d'aigua. També s’han naturalitzat mitjançant la plantació de vegetació aquàtica i la creació d'amagatalls per als animals amb roques i troncs.

Els objectius d'aquestes accions han estat augmentar la disponibilitat d'aigua així com el nombre de refugis per a la fauna. De fet, aquests espais -fonts, basses i petits aiguamolls- són l’hàbitat de molts invertebrats aquàtics i amfibis com el tritó, la reineta, el tòtil, el gripau i la granota verda; i de rèptils aquàtics com la tortuga d’estany i de rierol i les serps d’aigua i de collaret. També acullen molts ocells aquàtics, com l’ànec collverd, la polla d’aigua o el cabusset, i mamífers com la rata d’aigua i el ratpenat d’aigua.
El rebliment i la destrucció de basses, la canalització i el soterrament de rieres i torrents i la sobreexplotació de pous han portat a la desaparició de molts punts d’aigua per a la fauna aquàtica. Conjuntament amb l'Espai Natural de les Guilleries-Savassona, creiem que és molt interessant restaurar, crear i promocionar aquests tipus d’ambients en l’àmbit municipal, sobretot en l’espai periurbà o en els grans parcs, per a la conservació de la biodiversitat a curt i llarg termini.
La creació i millora de punts d’aigua per a la fauna és un eix bàsic de la planificació dels parcs i espais naturals que constitueixen la Xarxa de Parcs Naturals. Aquestes accions en milloren els hàbitats i, a més, incideixen positivament en la prevenció d’incendis.
Les obres, valorades en 18.139,61 euros, han estat executades per l’empresa TAC Osona i Excavacions Carrera i formen part del Conveni de col·laboració entre la Diputació de Barcelona i la Fundació Bancària “la Caixa", per al desenvolupament d’actuacions de conservació de la biodiversitat als espais naturals gestionats per la Diputació de Barcelona i per a l’establiment de la infraestructura verda a la província de Barcelona.

Darrera actualització: 22.06.2020 | 13:45