Problema greu de sequera

Dimecres, 22 de juny de 2022 a les 08:50

Donades les condicions de sequera que estem patint des de fa uns mesos hem de demanar a la població que faci un esforç per consumir el mínim d’aigua possible. No ens referim a l’aigua de boca de les llars, sinó al gran consum d’aigua que representen les piscines o els jardins.

En aquests moments la deu de les Set Fonts està esgotada, per això raja poca aigua de les fonts del parc. Les fonts no rajaran fins que es vagin reomplint poc a poc amb l’aigua de les capes freàtiques subterrànies, que són les que l’alimenten. Però això vol dir que tampoc podem omplir el dipòsit del Castell amb aquesta aigua, i ho hem de fer traspassant aigua des del dipòsit de l’Albereda, que s’alimenta del pou del Col·legi i sobretot de l’aigua que el municipi compra de la xarxa del Ter. Del pou de la Quintana, donat els nivells alt de contaminació per nitarts que presenta, se n'extreu molt poca. Tot i això, donat el gran consum que hi ha hagut aquests dies, les reserves estan molt al límit.

És per això que insistim en la necessitat de limitar el consum d’aigua al que sigui estrictament necessari. Esperem de tota la població que faci cas a aquesta petició.

Consells per estalviar aigua:

Airejadors d’aixetes

Entre els instruments més útils per estalviar aigua a la llar destaquen els airejadors o reductors, que permeten reduir el cabal que surt per l'aixeta, però mantenir-ne la utilitat. Aquests enginys permeten estalviar fins a un 50% d'aigua. Fem-los servir!

Revisió dels equipaments d’aigua

El manteniment incorrecte dels equipaments de l'aigua a la llar pot provocar pèrdues importants. Una aixeta que goteja perd fins a 1.000 litres d'aigua al mes. Eviteu aquest malbaratament. Repareu les aixetes que degoten.

Reg amb consum eficient

Un habitatge en un edifici de pisos consumeix de mitjana uns 130 litres per persona i dia, mentre que una casa unifamiliar amb jardí té un consum de més de 200 litres per persona i dia. Sigueu curosos amb l'aigua de reg.

El romaní, l'espígol, la farigola o l'alfàbrega són, entre d'altres, les plantes autòctones que s'adapten millor al nostre clima i que consumeixen fins a deu vegades menys aigua que les flors de temporada clàssiques. A més, són més resistents a les temperatures altes i duren molt més temps.

La instal·lació de sistemes gota a gota o d'aspersors d'eficiència alta permet retallar el consum d'aigua en el reg. Eviteu regar en les hores de màxima insolació, ja que afecta les plantes pels canvis bruscos de temperatura i augmenta l'evaporació, la qual cosa fa perdre una part important de l'aigua de reg.

Com obtenir aigua extra

L'aigua de bullir la verdura o els ous és un aliment excel·lent per a les plantes del terrat o del balcó, sempre i quan estigui lliure de sal. També podem fer servir la de l'aquari, ja que aporta una gran quantitat de nutrients a les nostres plantes. I fins i tot l'aigua de fregar el terra (sempre que no hi posem sabó). A sota la pica, posa sempre un recipient per recollir l’aigua sobrant de netejar la fruita i les verdures o altres aliments. Tindràs aigua extra per regar o netejar la casa. No la desaprofitem!

El vàter no és una paperera

Fer servir el vàter com a paperera suposa una despesa absurda d'aigua. Cal recordar que la descàrrega d'una cisterna del tipus normal buida entre 9 i 12 litres d'aigua en cada ús. Corregim aquest hàbit; fem servir les papereres i no el vàter.

A més existeixen les cisternes de vàter de doble descàrrega que permeten buidar mitja o tota la capacitat de la cisterna d'acord amb l'ús que en fem, de manera que podem passar de 3 a 9 litres segons el cas. També n'hi ha que permeten aturar la descàrrega de manera voluntària per no malbaratar més aigua de la necessària. Si no disposes de cap d'aquests mecanismes informa-te'n al teu instal·lador. També pots fer servir el sistema casolà d'estalvi a la cisterna del vàter. Introdueix una ampolla de litre plena de sorra i aconsegueix un estalvi de més de 4.000 litres d'aigua a l'any.

Dutxa o bany?

Mentre que omplir la banyera suposa un consum de fins a 300 litres d'aigua, una dutxa refrescant de 5 minuts (més que suficient per a la higiene diària del cos) rondaria els 80 litres. I si a més disposem d'un airejador de dutxa, el consum es pot reduir fins als 60 litres.

El rentavaixelles, estalvia?

La utilització correcta del rentavaixella pot reduir el consum d'aigua. Això sí, sempre que es tracti d'un model de classe A o superior, que poden fer un rentat amb la càrrega plena amb una despesa de 18 litres d'aigua, mentre que el rentat a mà de les mateixes peces en requeriria més del doble. Esperem a omplir-lo per fer-lo servir.

La rentadora sempre plena!

Cal fer servir la rentadora amb la càrrega completa i utilitzar, sempre que sigui possible, el programa d'estalvi. En el cas d'haver de triar un model, escollir-ne un d'eficient ja que, mentre que una rentadora antiga consumeix al voltant de 80 litres per bugada, les màquines noves de classe A no superen els 20 litres.

Dipòsits d’estalvi d’aigües grises

Els dipòsits d'aigües grises són un equipament cada vegada més habitual a les llars noves. Les aigües grises són les que s'obtenen de la cuina, de la rentadora, del rentavaixella o de la dutxa. Aquestes aigües residuals es poden conduir a un petit dipòsit que, posteriorment, alimenta la cisterna del vàter.

Com mantenir les piscines?

Una vegada omplerta, l'aigua de la piscina es converteix en un tresor preuat que cal mantenir en perfectes condicions per evitar buidar-la. Envoltar la piscina de gespa és un error, ja que s'arrosseguen a l'aigua restes que en malmeten la qualitat quan es descomponen. Cal que posem un sòl ferm a l'entorn de la piscina i protegiu-la amb una lona o una xarxa en acabar el bany.

Darrera actualització: 23.06.2022 | 15:41