Què ha fet l'Ajuntament des de l'anunci del tancament del Col·legi el Roser?

Dijous, 10 de març de 2022 a les 14:05

L'anunci inesperat de tancament del Col·legi El Roser va agafar per sorpresa a la comunitat educativa, a l'Ajuntament i, en general, al poble de Sant Julià de Vilatorta. Per més que des de feia mesos els gestors del centre alertaven de dificultats econòmiques de la institució, no s'havia comunicat que el curs 2022/2023 el Col·legi El Roser tancaria. Que tanqui un centre educatiu amb 237 alumnes matriculats i 125 anys d'història és un fet sempre greu, i més per un poble de 3.100 habitants com Sant Julià. Tot i el desconcert generat, l'Ajuntament, l'AFA El Roser i la plantilla del Col·legi han establert comunicació, per explorar possibles vies per si es pot evitar el tancament d'El Roser. Aquesta és la cronologia d'uns fets. 

L’Ajuntament de Sant Julià de Vilatorta ha considerat des del primer moment que el tancament del Col·legi El Roser suposa una greu afectació pel municipi, pels alumnes escolaritzats i per la pèrdua de llocs de treball que suposa. El passat dimarts 1 de març la fundació Privada Puig i Cunyer, propietària de l’escola del Roser, va anunciar el tancament del centre, argumentant una situació econòmica d’extrema gravetat, agreujada per la pandèmia. L’Ajuntament de Sant Julià de Vilatorta s'ha posat des del primer moment al costat de tota la comunitat educativa. Des que es va difondre la notícia va oferir el seu suport a l’AFA, equip docent i treballadors del centre, al mateix temps que establia contacte amb el Departament d’Educació per tal de buscar solucions al tancament del centre.

L'endemà que es conegués la notícia, el dimecres 2 de març, l’alcalde, Joan Carles Rodríguez, va voler mostrar el seu suport al Col·legi i es reuní al centre amb la directora dels Serveis Territorials d’Educació de la Catalunya Central, Gemma Boix i dues membres del seu equip; amb la directora pedagògica del Col·legi, Alícia Descamps; i amb el gestor actual, Sebastià Álvarez. com la directora pedagògica del centre i representant de l’equip docent per fer una primera valoració de la situació i traçar les línies que han de permetre garantir l’escolarització en el municipi de tots els alumnes de Sant Julià de Vilatorta, en cas que el tancament sigui definitiu.

El dijous 3 de març l’equip de govern va sol·licitar una reunió amb l’AFA de l’escola amb l’objectiu de sumar esforços i conèixer de primera mà les inquietuds de les famílies. En aquesta reunió l’alcalde va remarcar la voluntat de l’Ajuntament de mantenir el centre obert, malgrat deixar molt clar que el centre estava en mans d’una fundació privada que era qui havia decidit el tancament del centre. En aquesta reunió es va informar els representants de l’AFA que, tot i que no era moment de buscar culpables, la mala gestió també havia estat un factor clau per fer inviable la continuïtat del centre. L'Ajuntament va mostrar la seva queixa per l'opacitat i l’hermetisme per part dels gestors del centre, que no han establert mai un treball efectiu amb l’Ajuntament. La reunió amb l’AFA va acabar amb el compromís de l’Ajuntament de continuar treballant per revertir el tancament del centre, malgrat ser molt conscients que aquesta era una tasca extremadament difícil, tenint en compte que la Fundació Privada Puig i Cunyer és la titular del Col·legi i que no està participada ni per l'Ajuntament ni pel Departament d'Educació.

El divendres 4 de març l’Ajuntament de Sant Julià de Vilarota acorda amb el departament que es passarà una enquesta a les famílies per valorar les intencions que tenen de cara el curs que ve a més de fer un sondeig per intentar quantificar quantes famílies estan disposades a cursar la secundària al municipi ja sigui en format públic o concertat. Aquest mateix dia l’alcalde va sol·licitar una reunió amb l’equip de mestres per tal de sumar esforços i buscar solucions conjuntes malgrat que cal deixar molt clar que les mestres son personal adscrit a la Fundació Privada Puig i Cunyer i l’Ajuntament, només pot oferir acompanyament i suport per fer front a la situació. La proposta de reunió va ser declinada per l’equip de mestres.

El dissabte 5 de març l’AFA del Roser convoca una manifestació per rebutjar el tancament del centre. L’ajuntament de Sant Julià de Vilatorta s’afegeix a la convocatòria i convida la diputada al Parlament de Catalunya, Alba Camps, el senador Josep Reniu i la directora dels Serveis Territorials Gemma Boix amb qui des de l’ajuntament s’havia estat treballant des del primer moment per tal de buscar solucions i donar respostes a les famílies. En el transcurs de l’acte, alguns membres del col·lectiu de mestres i alguns representants de l’AFA acusen a l’ajuntament d’inacció i de permetre el tancament del centre malgrat que l’escola està en mans de la Fundació Privada Puig i Cunyer que es qui ha decidit el tancament del centre. Després de l’acte des de l’ajuntament s’estableix un diaclec amb totes les parts per tal d’intentar unificar esforços i traçar eines d'actuació comunes.

El diumenge 6 de març es fa una reunió amb representants de l’AFA en la qual l’Ajuntament repeteix una vegada més la seva voluntat d’implicar-se en buscar solucions i l’AFA accepta acostar posicions a canvi de què l’ajuntament faci d’intermediari per aconseguir una reunió amb la fundació privada Puig i Cunyer entenent que és la responsable del tancament del centre i que té a les mans revertir aquesta situació. En aquesta reunió també s’acorda que es demanarà al departament d’educació que faciliti la continuïtat de l’escola com a primera opció de futur.

El dilluns 7 de març l’alcalde Joan Carles Rodríguez i la tinent d’alcalde Cris Suñén Vilamala, es reuneixen amb el Conseller d’Educació, Josep Gonzalez Cambray, per tal de demanar suport al departament d’Educació per mantenir l’escola oberta. Per fer-ho possible es convoca una reunió el proper divendres 11 de març, amb la Fundació Privada Puig i Cunyer, representants de l’AFA, representants de l’Ajuntament i representants del Departament d’Educació per fer front comú i estudiar la continuïtat de l’escola,

 

Darrera actualització: 11.03.2022 | 10:05