L'Espai Natural de les Guilleries-Savassona fa gestió forestal per a la millora de diversos hàbitats com pinedes i teixedes

Dilluns, 30 de gener de 2023 a les 08:00

Per tal de millorar el desenvolupament de certs hàbitats a l’Espai Natural de les Guilleries-Savassona, s’han portat a terme unes intervencions de gestió forestal en pinedes i teixedes. Així, d'una banda s’ha realitzat una aclarida de pinedes per afavorir l’entrada de noves espècies autòctones de la zona com el roure i l’alzina i, d'una altra, en el cas del teix s'han fet accions per garantir que tingui accés als recursos bàsics de nutrients, aigua, espai i llum.

Els últims anys, s’han portat a terme diverses intervencions en pinedes de pi roig (Pinus sylvestris) (per exemple, l’inici de la gestió forestal adaptativa en boscos de pi roig o la realització de plantacions de diverses espècies) per tal d’adaptar aquests boscos a la situació que ha generat el canvi climàtic en aquesta espècie: mortalitat d’arbres, falta de vigor dels pins vius i disminució important de la capacitat de regeneració natural. Aquesta nova situació ha comportat un nou plantejament en la gestió forestal dins l’àmbit de l’Espai Natural de les Guilleries-Savassona i el desenvolupament d’aquesta línia de treball per fer prevaldre la conservació de la biodiversitat en les millors condicions possibles.

En aquesta ocasió, la intervenció ha consistit en aclarir aquestes pinedes i, d’aquesta manera, afavorir l’entrada d’altres espècies com el roure i l’alzina. Aquestes espècies també autòctones de la zona es preveu que es desenvolupin molt millor en les zones on s’han realitzat els treballs i on les condicions actuals de temperatura i precipitació fan pràcticament impossible la vida del pi roig.

Per altra banda, també s’ha treballat en les zones amb presència de teixedes (Taxus baccata), una espècie protegida i rara arreu de la seva distribució europea. Les teixedes són un hàbitat d’interès prioritari i en cap cas es pot tallar i fer servir la fusta d’aquesta espècie.

Per aquest motiu, les intervencions en aquest hàbitat van encaminades a afavorir el desenvolupament del teix, traient aquells individus que li fan la competència per als recursos bàsics (nutrients, aigua, espai, llum).

Darrera actualització: 27.01.2023 | 08:22