Prova pilot d’instal·lació de sistemes de retenció de sòlids als sobreeixidors d’Osona

Dimecres, 7 de setembre de 2022 a les 15:05

El Consell Comarcal d’Osona, conjuntament amb Depuradores Osona SL. i els Ajuntaments de Vic, Sant Julià de Vilatorta i Calldetenes volen posar en marxa una prova pilot per recollir residus sòlids arrossegats en episodis de fortes pluges en tres punts del territori osonenc, dos a Vic i un a Sant Julià de Vilatorta.

Quan plou abundantment, molts residus desplaçats per l’aigua acaben a la llera dels rius perquè el sistema de col·lectors no pot absorbir la gran quantitat d’aigua caiguda i no hi ha sistemes de retenció de sòlids als sobreeixidors, provocant un dany significatiu al medi ambient. 

Existeixen uns sistemes de contenció (malles o xarxes) que es poden adaptar als diferents sobreeixidors capturant els residus sòlids i evitant que acabin al medi. Aquestes malles de retenció s’han utilitzat en altres municipis de la Catalunya Central i han permès evitar que en un sol municipi 3,5 tones de residus acabin al medi. Podeu veure informació sobre aquests sistemes de retenció TecnoGrabber® aquí.

L’objectiu de la prova pilot és reduir l’impacte ambiental i analitzar si aquest sistema pot funcionar a Osona per recollir els residus que arrosseguen les pluges fortes. També es vol analitzar el seu funcionament i les tasques de manteniment associades, com la freqüència de recollida, els costos econòmics i recursos humans associats i la reducció d’impacte en el medi.

Darrera actualització: 08.09.2022 | 13:54