Preguntes freqüents sobre la taxa de 40 euros pels solars no edificats

Dijous, 7 d'abril de 2022 a les 11:00

Hem informat que la taxa per la recollida de residus és deficitària i no cobreix el servei. Per això es va aplicar una nova taxa pels solars buits, de 40 euros. Intentem de respondre algunes preguntes sobre aquesta taxa.

Què grava aquesta taxa?

Els solars no edificats tenen dret a fer ús del servei de recollida de residus, en especial de la recollida de verd dels dilluns. I, fins i tot, del servei de recollida de matèria orgànica via el cubell pertinent. Fins ara aquest dret el tenien sense cap cost. Ara s’aplica aquesta taxa de 40 euros.

Per què s’aplica ara, si fins ara no s’havia hagut de pagar mai?

Perquè cada cop s’encareix més el servei de residus. I cal tenir en compte que solars sense edificar generen carrers amb poca densitat, on el camió de recollida ha de passar igualment, a vegades per arribar a la casa del capdamunt. En tot cas, altres poblacions de la comarca la tenen vigent des de fa temps.

Pagant aquesta taxa ja no hauré de netejar el solar cada any?

Hem dit que la taxa només grava el dret a què en el mateix solar ens recullin la brossa. Per tant, no té res a veure amb l’estat del solar, que cal que sigui mantingut adequadament pels seus propietaris, tot l’any. La normativa urbanística vigent estableix que els propietaris de terrenys hauran de mantenir-los en condicions de seguretat, salubritat i ornat públic. Per tant, l’Ajuntament demana que els propietaris dels solars els mantinguin nets tot l’any, que evitin que les males herbes envaeixin la vorera, etc.

Tinc dos terrenys, de diferent superfície. Com és que en tots dos la taxa és de 40 euros?

Perquè aquesta taxa és independent de la superfície del terreny. Aquest import pels solars buits és la mateixa taxa d’escombraries que paguem els domicilis (la taxa de recollida de residus urbans). I, com tothom sap, es paga la mateixa quantitat de diners si tens una casa gran o un petit pis. El més correcte seria implantar el “pagament per generació”, i que cada domicili o solar paguessin pel volum de residus que se’ls hi ha hagut de recollir al cap de l’any. Però això de moment no està implantat, perquè requereix d’un control tecnològic i d’un sistema de gestió important.

Un comentari final: per un poble com el nostre, mancat d’habitatge, no és bo tenir terrenys buits. Incrementen el cost dels serveis públics i no aporten població al municip Els propietaris sembla que cada cop en són més conscients. En els últims mesos s’estan edificant solars que portaven molts anys sense ús.

 

 

Darrera actualització: 07.04.2022 | 15:12