Dissabte, 10 de maig, al districte de Ciutat Vella, s’hi reproduiran les Caramelles del Roser de Sant Julià de Vilatorta, que a més a més de la seva antiguitat i de recórrer els carrers cantant, tenen unes característiques úniques: el cant dels Goigs del Roser, la indumentària i les composicions locals. Aquell dia tindrà lloc la conversa prèvia al matí al Centre Artesà Tradicionàrius i a la tarda una ruta resseguirà els carrers omplint-los de música, tradició i devoció amb els caramellaires del Roser de Sant Julià de Vilatorta. Finalment, com marca la tradició, s’acabarà la ruta amb una celebració de la paraula a la parròquia de Sant Pere de les Puel·les.
Les Caramelles del Roser són una tradició musical, religiosa i cultural que s’ha mantingut viva al llarg dels anys a Barcelona, especialment durant la Pasqua Florida, també coneguda com a Pasqua de Resurrecció. Aquesta celebració fusiona la devoció cristiana catòlica amb la riquesa de la cultura popular catalana, i esdevé una expressió viva de fe, alegria i cohesió social. Les Caramelles del Roser són un reflex de la devoció popular a la Mare de Déu del Roser i a la resurrecció de Crist. En aquest context, la música i el cant prenen un paper central com a instruments d’expressió espiritual i comunitària. Les caramelles, amb els seus cants i melodies alegres, es converteixen en una forma de celebrar el missatge de l’evangeli, enfortint els vincles entre els membres de la comunitat.
La dimensió espiritual de les Caramelles del Roser es complementa amb la seva funció social i cultural. Apleguen persones de totes les edats i orígens en una pràctica compartida que fomenta el diàleg intergeneracional i intercultural. Així, més enllà del seu caràcter religiós, esdevenen un espai per celebrar les arrels culturals i transmetre valors i tradicions a les generacions futures. En un món cada vegada més globalitzat, les Caramelles del Roser actuen com un autèntic baluard de la identitat col·lectiva i de la pertinença a una comunitat.
Musicalment, les caramelles són un cant de salutació primaveral fet per una colla de cantaires, pels carrers i places de pobles i ciutats, el matí de Pasqua Florida. Les caramelles es caracteritzen per la seva sonoritat festiva i vibrant. Es canten en grup, sovint acompanyades per instruments com la guitarra o el sac de gemecs, i interpreten goigs i cants populars que lloen la Mare de Déu i celebren la resurrecció. El cant dels Goigs del Roser, transmès oralment des del segle XVI, va ser l’origen i és encara avui dia el centre neuràlgic de la festa. L’ambient es veu enriquit per l’ús de vestits tradicionals i decoració floral, que aporten un component visual ple de color i simbolisme. Els caramellaires van abillats de manera tradicional i festiva i com a recompensa se’ls obsequia amb queviures o diners.
En definitiva, les Caramelles del Roser són molt més que una tradició pasqual: són una manifestació de fe viva, una eina de cohesió social i un testimoni valuós del patrimoni cultural català.
Caramelles del Roser de Sant Julià de Vilatorta:
A Sant Julià de Vilatorta (Osona) les caramelles s’originaren en el si de la Confraria del Roser, fundada al poble el 1590 i segellada per la butlla fundacional datada el 23 de febrer de 1592, que es conserva a l’Arxiu de Vic. D’aleshores ençà, any rere any sense interrupció, s’ha anat practicant aquesta tradició i ha esdevingut una de les festes principals del poble. A més de l’antiguitat, les Caramelles del Roser de Sant Julià de Vilatorta tenen unes característiques que les fan peculiars: el cant dels goigs del Roser, la indumentària i les composicions locals.
La tonada que es canta a Sant Julià és autòctona i té una estructura propera al primer mode medieval. A Sant Julià, els Goigs del Roser es canten tot caminant de manera solemne i pausada, alternant entre dues fileres de caramellaires a banda i banda de carrer; després de cada estrofa el grup instrumental toca la tornada. Aquesta triple alternança, entre els dos grups de caramellaires i l’orquestra, permet cantar els goigs per carrers i places gairebé sense interrupció i sense cansament per part de cantaires i músics.
Els cantaires van abillats amb capa llarga, de color negre, barret de copa alta i llaç català de color morat. Cada caramellaire porta un bordó o vara tornejada amb una plaqueta que porta l’estampa de la Mare de Déu del Roser al davant i el text dels goigs al darrere. La comitiva va encapçalada per la bandera de la confraria i seguida per un grup de músics amb capa llarga de color morat, barret de copa alta del mateix color i llaç català. Completen el seguici infants amb vestit de festa que porten bastons tornejats, amb un pom de flors al cim i cintes de tots colors. Els cistellaires, amb faixa i barretina, van trucant a totes les portes i recollint les aportacions dels vilatans. Un cistellaire porta la típica cistella de caramelles, ben guarnida, dalt d’una perxa amb corda i corriola per tal d’arribar a balcons i finestres.
CONVERSA:
Com a cada sessió del cicle #Trànsits, tindrà lloc una conversa prèvia amb persones expertes que introduirà al públic les característiques principals de les Caramelles del Roser, la seva història, la importància de la tradició musical i religiosa, etcètera.
Accés lliure fins a completar l’aforament.
Data: dissabte, 10 de maig de 2025
Hora: 12.30 h
Lloc: Centre Artesà Tradicionàrius (travessia de Sant Antoni, 6)
Ignasi Roviró Alemany: Doctor en filosofia i catedràtic jubilat d’Estètica (Universitat Ramon Llull). Com a membre del Grup de Recerca Folklòrica d’Osona ha fet nombroses publicacions relacionades amb la tradició oral de la comarca.
Cris Suñén Vilamala: Llicenciada en història i professora d’ESO i batxillerat, és cistellera a l’Associació Caramelles del Roser de Sant Julià de Vilatorta des del 2010 i actualment membre de la junta directiva de l’entitat.
Hernan Collado Urieta: Llicenciat en dret i músic, canta al cor de caramelles des del 2013 i és president de l’Associació Caramelles del Roser de Sant Julià de Vilatorta des de l’any 2020.
Ester Llop: Doctora en musicologia i cantadora. Ha estudiat els goigs a Catalunya i Andorra i els cants religiosos orals al Pirineu i al Pla de Lleida. És docent i canta al grup Tornaveus, de polifonia tradicional catalana. Ha fet diverses publicacions sobre els goigs.
RUTA:
La ruta reproduirà les Caramelles del Roser de Sant Julià de Vilatorta, que consisteix a recórrer els carrers cantant. En aquest cas es farà una ruta pels carrers del districte de Ciutat Vella, en què es podrà seguir els caramellaires amb les seves característiques úniques: el cant dels Goigs del Roser, la indumentària i les composicions locals. La ruta* s’iniciarà a la basílica de Santa Maria del Mar. Finalment, com marca la tradició, s’acabarà la ruta amb la celebració de la paraula a la parròquia de Sant Pere de les Puel·les. La ruta anirà a càrrec de l’Associació Caramelles del Roser de Sant Julià de Vilatorta.
Recorregut de la ruta*: Inici a la basílica de Santa Maria del Mar (plaça de Santa Maria), carrer de Santa Maria (aturada al Fossar de les Moreres), passeig del Born, carrer del Rec, carrer de la Princesa (aturada a la plaça de la Puntual), carrer de l’Allada-Vermell, carrer dels Carders (aturada a plaça de Sant Agustí Vell), carrer de les Basses de Sant Pere (aturada al carrer de Sant Pere més Baix amb carrer del Rec Comtal), carrer del Rec Comtal. Aturada i acabament a la plaça de Sant Pere).
No cal inscripció (ruta a l’espai públic).
Hora: de 17.30 a 19.00 h
Inici: basílica de Santa Maria del Mar (plaça de Santa Maria, 1). PUNT DE TROBADA A LA PLAÇA
Final: plaça de Sant Pere. Celebració de la paraula a la parròquia de Sant Pere de les Puel·les (carrer de Lluís el Piadós, 1). Per a la celebració de la paraula, accés lliure fins a completar aforament.
Us hi esperem!
Accés lliure fins a completar l'aforament
Centre Artesà Tradicionàrius Adreça: Travessia de Sant Antoni, 6, Gràcia 08012 Barcelona