Curiositats del carrer dels Comtes de Cabrera
Avui continuem la secció del blog sobre curiositats del nostre poble. Us expliquem la història d'un dels carrers més emblemàtics, el carrer dels Comtes de Cabrera i la seva transformació a través del temps. Esperem que ho trobeu interessant i aneu seguint els nostres articles. Bona lectura i fins aviat!
CARRER DELS COMTES DE CABRERA
Al nord de Sant Julià de Vilatorta, en paral·lel al darrer tram de l’Avinguda de Puig i Cunyer, s’hi obre el carrer dels Comtes de Cabrera. És un petit homenatge a la història medieval i, concretament, a un llinatge que al segle XIV s’estenia per quatre comarques catalanes: la Selva, el Maresme, el Vallès Oriental i el Collsacabra, a Osona.
De senyors i cavallers
Amb Gausfred de Cabrera, el 1002, s’inicia la documentació sobre el comtat de Cabrera. La nissaga tindria origen en el desaparegut Castell de Cabrera, a l’actual terme municipal de L’Esquirol. Guerau I, fill de Gausfred, es va casar amb Ermessenda de Montsoriu, matrimoni a partir del qual obtingué el vescomtat de Girona. A partir d’aquí, aquest és un relat de senyors i cavallers. L’any 1278, amb la mort de Guerau VI, el vescomtat de Cabrera va caure a mans de la seva filla, la Marquesa de Cabrera, que el va traspassar al cosí Bernat I i, més tard, a Bernat II. El període comprès entre 1356 i 1364 fou el de màxima expansió dels Cabrera a la comarca d’Osona: hi van adquirir el Castell dels Torelló o la Senyoria d’Espinelves i Sant Sadurní. Una etapa sense precedents. El vescomtat s’estenia des del Cabrerès fins a Arenys de Mar i de Roda de Ter a Anglès.
El crepuscle del llinatge
Bernat V de Cabrera, la darrera gran figura de la família, va perdre tots els béns el 1471 a causa de la Guerra Civil catalana. Una dècada més tard, Anna I de Cabrera aconseguia recuperar els dominis a Catalunya. Tot i això, la seva unió amb l’almirall de Castella va condicionar la venda de tot el vescomtat als comtes d’Aitona, de família Montcada, i actualment del ducat de Medinaceli.
L’herència
L’escut d’armes dels Cabrera, amb una cabra sobre fons d’or, es correspon amb el de L’Esquirol i també amb l’heràldica de poblacions de la Selva que havien format part del vescomtat, entre les quals Osor, Sils o Breda. Sant Julià de Vilatorta, malgrat pertànyer al Comtat d’Osona, va dedicar aquesta via als Comtes de Cabrera durant la urbanització del sector de Pleuna, entre els anys seixanta i setanta del segle XX. De la mateixa manera que els carrers de Barcelona, Tarragona, Lleida o Girona, és un nom sense vinculació directa amb el municipi, que no s’acaba d’entendre més enllà de dotar-lo de sentit de país i de reconèixer una de les senyories feudals més importants de Catalunya. En aquesta mateixa zona, el nomenclàtor inclou referències que s’adiuen molt més a Sant Julià, al seu territori i a l’imaginari col·lectiu: l’Avinguda Sant Llorenç i els carrers Sant Ponç, Sau i Folgueroles.
Autora: Meritxell Vilamala
Podeu llegir l'article a la revista Vilatorta, núm 79.